A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
Húspogácsa
- 250 g Báránylapocka
- 250 g Báránycomb
- 100 g Mangalicaszalonna
- 1 ek Őrölt kömény
- 1 ek Őrölt koriander
- Só, bors
Karamellizált olajbogyó
- 16 szem magozott fekete olívabogyó
- 3 - 4 ek cukor
- 50 g vaj
- só
Raita
- 120 g Görög joghurt
- ½ csokor Menta
- ½ csokor Koriander
- 1 db Citrom héja/leve
- 1 tk Fehérbors
- 1 gerezd Fokhagyma
Uborkasaláta
- 1 db Kígyóuborka
- ½ csokor Kapor
- ½ csokor Menta
- ½ csokor Petrezselyem
Savanyított lilahagyma
- 1 fej Lilahagyma
- 1 ek Ecet
- 1 tk só
- 1 ek Cukor
- 1 db Babérlevél
Az összepakoláshoz
- 100 g Madársaláta
- 4 db Török kenyér
Húsvéti bárányburger
A szendvicsek és burgerek támogatója a
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
Húspogácsa
- 250 g Báránylapocka
- 250 g Báránycomb
- 100 g Mangalicaszalonna
- 1 ek Őrölt kömény
- 1 ek Őrölt koriander
- Só, bors
Karamellizált olajbogyó
- 16 szem magozott fekete olívabogyó
- 3 - 4 ek cukor
- 50 g vaj
- só
Raita
- 120 g Görög joghurt
- ½ csokor Menta
- ½ csokor Koriander
- 1 db Citrom héja/leve
- 1 tk Fehérbors
- 1 gerezd Fokhagyma
Uborkasaláta
- 1 db Kígyóuborka
- ½ csokor Kapor
- ½ csokor Menta
- ½ csokor Petrezselyem
Savanyított lilahagyma
- 1 fej Lilahagyma
- 1 ek Ecet
- 1 tk só
- 1 ek Cukor
- 1 db Babérlevél
Az összepakoláshoz
- 100 g Madársaláta
- 4 db Török kenyér
Ez egy bonyolult recept lesz, úgyhogy a kezemet figyeljétek, mert csalok. Rögtön az elején kétfelé bomlik a sztori. Ha van darálónk, akkor vágjuk apró kockákra a húsokat és a szalonnát, majd először durvábbra, aztán finomabbra daráljuk le, a kettő között kicsit összekeverve a húst. Ha nincs darálónk, menjünk el a hentesünkhöz, és kérjünk tőle darált bárányhúst. A török kenyeret pedig a sarki kebabosnál sikerült beszereznem.
A raita nem más, mint egy indiai szósz, másnéven öntét, aminek az alapja egy sűrű joghurt. Ezt átöntjük egy erre dezignált nagyobb edénybe, majd mehet bele apróra vágott menta és koriander. Ezután egy citrom héját belereszeljük, majd a felének a levét is ráküldjük. Megroppantunk pár fokhagymát, apróra vágjuk, és azt is beledobjuk, a végén pedig sóval és fehérborssal üdvözöljük. Félretesszük a hűtőbe egy kicsit, hadd érjenek össze az ízek.
Az ecetes hagymához felkarikázunk egy nagy fej lilahagymát, és csak a külső köröket tartjuk meg. Egy lábosban vizet forralunk, bele kevés ecet, cukor, babérlevél, só, és ha felforrt, mindezt beleöntjük egy tálkába, rá a hagymára. Hagyunk egy keveset a léből, a hagymát pedig félretesszük állni, kábé egy órára.
Az uborkasalátához vékonyan felcsíkozzuk az uborkát, majd ráöntjük az előbb megmentett maradék kis ecetes levet. Apróra vágott kapor és petrezselyem is mehet rá, szintén állni hagyjuk.
Egy serpenyőbe cukrot szórunk, és közepes lángon elkezdjük karamellizálni. Amikor már olvadt, beledobjuk a félbevágott olívabogyókat, összerázzuk, majd egy kevés vajjal selymesítjük. Újból összeforgatjuk, ha kívánja, egy kis sót is kaphat, majd félretesszük hűlni.
A darált húst ízesítjük korianderrel és köménnyel, valamint sózzuk és borsozzuk. Ha ez megvan, egy közepesen forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk, és a középen belapított húspogácsánkat megsütjük. Ha ez megvan, a török kenyeret megfelezzük, és a fennmaradó zsíron megpirítjuk.
Most jön a tálalás!
Alulra jön a zsömle egyik fele, vastagon megkenve raitával. Rá érkezik egy jó kanál olívabogyó, egy kevés madársaláta, és jöhet a hús! Erre két karika lilahagyma, majd az uborkasaláta, végül a teteje – a belső oldalt szintén megraitázhatjuk. Az első falat után érezni fogjuk, hogy ez bizony nem tréfadolog, és a húsvét szelleme a gyomrunkba költözött.
Jó étvágyat!