Oposszum-pörkölt, és még 7 remek új-zélandi étel!
Ha még nem is jártál a világ másik oldalán, a Gyűrűk Ura filmek segítenek elképzelni, mi mehet arra. Ha Borbakföldi Trufával értesz egyet abban, hogy enni márpedig jó dolog, ezt a listát egészen egyszerűen imádni fogod! Apropó, mielőtt bárkivel félreértenénk egymást: nem azért Új Zé-land, mert a Szárnyas Ízvadász odaköltözött valamikor. Csak mondom.
FOTÓ: WIKIPEDIA/ANDREW DUNN
Pavlova
A desszert egészen extrém módon népszerű, és egy orosz balerina tiszteletére alkották meg, aki a környéken turnézott az 1920-as években. Az ausztrálok váltig állítják, hogy ők készítették el ezt a meringue (habcsók)-alapú desszertet először, pedig nem így van. Persze vitatkozni velük nem érdemes ezen…
Az általában kiwivel, passiógyümölccsel és eperrel borított sütemény nagyságrendekkel jobb a sima habcsókoknál, többek között a kukoricalisztnek köszönhető ropogós külseje, és a mályvacukor-szerű belseje miatt. Leggyakrabban az ünnepek környékén szokták felszolgálni, például egy jó üveg Sauvignon Blanc-kal.
FOTÓ: FLICKR/ANNECN
Hangi
Bár a neve úgy hangzik, mint egy szereplő a Micimackóból, ennél jóval mélyebbre megyünk: áss egy nagy lyukat, melegíts fel köveket tűzzel, tekerj be levelekbe zöldséget és húsokat, tedd egy nagy kosárba, takard le, és várj néhány órát. A kaja és a föld kevert illata megcsapja majd az orrodat, és ott fogod tudni: egy valódi, autentikus élménnyel állsz szemben. Már az ősi polinéz törzsek is ezzel a módszerrel készítették el a betevő falatjukat, ami nem volt más, mint édesburgonya, és hatalmas bárányhúsdarabok – mindkettő a hangira termett.
FOTÓ: FLICKR/SARAH STEWART
A Kiwi Húsos Pite
Ne feledjük, a kiwi nem csak a madár és a gyümölcs, hanem az errefelé élő jóembereket is így hívják. A lágy tésztába általában darált hús töltenek, majd a külsejét ropogósra sütik. Saját paradicsomszósz-hegyekkel tálalják, gyakorlatilag a nap bármely szakában, sőt, még egy azóta megszűnt gyorsétterem-láncot is alapítottak a pite tiszteletére.
Gyanús lehet, hogy ilyet már láttunk az angoloknál, és így is van: a királynő országából érkezett ez is, csakúgy, mint a rögbi. Noha például a sült kolbász tört krumplival, vagy a fish & chips is megtalálható, a pitét ők rögtön honosították, és a már jól ismert, “a több néha több” elvet alkalmazták. Vaddisznó és alma? Currys csirke? Vörösboros szarvas zöldségekkel? Amit csak el tudtok képzelni.
FOTÓ: FLICKR/WESLEY FRYER
Hokey Pokey jégkrém
Ne féljetek, nem kezdtünk még el haladni a totál debilizmus irányába, hokipoki, mi? Vaníliás jégkrém, mézes karamellel, vagy gombócban, vagy dobozban. Baromi népszerű náluk karácsonykor – ami náluk természetesen nyáron van!
Ez a fagyi némiképp pont az ellentéte a világ egyik legjobbjának mondott Ben & Jerry’s-nek, semmi elitkedés, csak a köznép kedvence, melyre a mai napig sokan gondolnak nosztalgiázva vissza, főleg, hogy a világ nagy részén sokáig azt sem tudták mi ez. Te sem.
FOTÓ: WANDERLUST
Apróhalas omlett
Kicsi halak, tojásfehérjében megsütve – lényegében egy ropogós omlett lesz a vége. Salátával, citrommal, tartármártással, egy való környékbeli finomság. Az óceán közelsége miatt a tengeri kaják egészen nyilvánvalóak errefelé, mégis ehhez a kajához a hal az új-zélandi folyókból érkezik. Ezek a kis testű, átlátszó halacskák bizony elég gurmé csemegének számítanak, ráadásul kiváló alternatívái a fish&chipsnek is.
FOTÓ: WIKIMEDIA
Új-zélandi Sauvignon Blanc BÁRMIVEL
Amint már fentebb említettem is, ez a bor egy valódi környékbeli specialitás. Noha a száraz fehér csoda eredetileg Franciaország Bordeaux-i régiójából származik, ma a világ legjobbjai a világ másik feléről származnak. Párosíthatjuk zöldhéjú kagylóval, folyami rákkal, vagy kecskesajttal, csalódni nem fogunk.
FOTÓ: FLICKR/DOMINIC LOCKYER
Oposszumpörkölt
Azt hiszem, a neve mindent elárul a fogásról. Benne van ennek a szegény állatnak a husikája, jó sok szaft, krumpli, és hagyma.
FOTÓ: FLICKR/GLORIA CABADA-LEMAN
Azonfelül, hogy állítólag fincsike, ne feledjük, hogy minden egyes tányér elfogyasztásához egy szegény oposszum járult hozzá az életével, ami egyáltalán nem egy jó dolog. Ha nem tudnátok, hogy néz ki a szentem, mutatom:
ANZAC Keksz
Ez a ropogtatnivaló a nevét az ausztrál és az új-zélandi hadseregről kapta, és zabot, cukorszirupot, kókuszt tartalmaz főképp. Mivel a világháború idején találták fel, tojást például nem is tartalmaz, mivel akkoriban az tiltólistán volt. Egy keksz, az ősöknek járó tisztelettel, és ráadásul még nagyjából egészségesnek is mondható a zab miatt.
FOTÓ: FLICKR/TRISTAN FERNE
TOVÁBBI IZGALMAS KAJÁKÉRT PEDIG KERESSÉTEK FEL A STREET KITCHEN FACEBOOK OLDALÁT, DE A VIDEÓINKAT IS NAGY MARHASÁG LENNE KIHAGYNI!
Forrás: Thrillist