Királyi grillkaját találtunk Csopakon: Code Zero
Az étterem kifejezés persze lehet kicsit túlzó erre a konténerre, ami a kikötőben lett felállítva, de láttunk már ennél cifrábbat is, ne legyünk mohók. A kilátás gyönyörű, a 180 fokos panoráma nem túlzás, bár ennek a negyedét is elfogadnám, ha pálinka lenne. A kíváncsiskodó hattyúk mellett bemehetünk egészen mélyre, de vigyázzunk, mert míg a part mentén alig 40 centi a víz, odabenn ez három méteres mélységű, így tudnak komolyabb hajókat is fogadni.
A Code Zero alig másfél hete nyitott, és bár nem teljesen értem, hogy nyár végén még meddig lesznek nyitva, ez nem tartott vissza, hogy megközelítsük a dizájnos, piros-ezüst színű egységet, majd rákukkantsunk az étlapra.
A választási lehetőségek egyáltalán nincsenek túlbonyolítva: választani kell egy húst, hozzá köretet, majd végül salátát. Ezek mind egy árban vannak, kivétel a kecskesajt, illetve a garnéla tér el a basic 2490 forintos végösszegtől, ami véleményem szerint egyáltalán nem drága, főleg, ha majd eljutunk a verdiktig.
A húsok az egyre inkább itthon is teret hódító Big Green Egg nevezetű kamado grillben készülnek – ezekről tudni kell, hogy zseniális találmányok, a grillezéstől a bbq-ig mindent lehet bennük csinálni, kenyeret, pizzát sütni, barbecuezni, füstölni, amit csak szeretnénk.
Kértünk még egy egy jó házi szörpöt is (van citrusos, málnás, illetve körtés-vaníliás-bodzás is). Olyan negyedórán belül el is készültek a kaják, melyet a bárszékekre hajazó magasított asztaloknál fogyasztottunk el.
Az ételeket egy füles témtálcán kapjuk, a húsok alatt gránitlappal, mely a melegentartást szolgálja. Az egyik választás a supreme csirkére esett, ami zöldfűszerekkel és citrommal lett pácolva, majd kisütötték a Tojásban. Hozzá egy kevés alufóliában sült krumplit, és káposztasalátát kértünk.
A másik fogás a hickory marhaborda nevet viselte, amit a leírás szerint portóiban és zöldséges szószban érleltek. Mellé grillezett polentát, azaz kukoricakását kértem, és itt kicsit csavartunk is a választáson, mert saláta helyett grillezett zöldségeket is tudtam választani, szóval rugalmasságból jeles.
Szimpatikus tételek még az étlapon a bbq oldalas, a pancetta, a fogasfilé, vagy épp a creol csirke is, valójában elég nehezen is tudtunk dönteni, mind annyira jól nézett ki.
A csirke erősen túlszárnyalta (ééérted!) a várakozásainkat, belül puha, kívül ropogós, rajta egy kis petrezselymes gremolata-szerű cuccal kápráztatott el. A krumplit egy kis jú minőségű tejföl dúsította, benne egy kis hagymával a textúra kedvéért. A káposztasaláta hatalmas adag volt, nem annyira majonézes, és ez nekem nem is igazán jött be, noha nem volt vele semmi baj, de kicsit több jelleget elbírt volna.
A marhabordák kis falatokban érkeztek, enyhén füstös ízvilággal, kis zsírdarabok az oldalán – nem is tudom mikor ettem ilyen jó husit, totálisan elvitte a pálmát; a tetején pedig édeskés, talán narancshéj-darabok voltak, amik még hozzáadtak egy dimenziót a komplex ízvilághoz. A zöldségek terén kaptunk gombát, céklát, répát, és cukkinit is, a grill-polenta pedig kiváló volt, pont ahogyan azt vártuk.
Mindkét adag kellően nagy volt, a húsokkal sem spóroltak, de amint a képen látható a köreteknek sem kellett szégyenkezniük, főleg ennyi pénzért, szinte ajándék. A Green Egg is telitalálat, ez a cucc is majdnem olyan, mint a Josper, amit csinálnak benne, az arannyá válik – nyilván ehhez kell egy hozzáértő szakács is, de az itt megvolt.
A Code Zerot csak ajánlani tudom mindenkinek, a szép kilátás, a jó kaják, a fröccsök és a hangulat egy olyan elegye jelenik itt meg, melyhez bármikor jó lehet visszatérni.
Elérhetőség: https://www.facebook.com/codezerobalaton