De ki az ördög az a DJ BBQ?!
Ne aggódj, ha még te sem hallottál róla, mert most bemutatjuk a Jamie Oliver birodalom egyik fényes csillagát, aki imádja a barbecue húsokat, a grillezést, és a testhezálló ruhákat. Ő itt DJ BBQ, alias Christian Stevenson.
foodtube
Sokan tévesen azt hiszik, hogy ő csak valami újkeletű felfedezettje Jamienek, főleg mióta megjelent a könyve, illetve szerepel a brit sztárséf Food Tube youtube csatornáján, amely nem mellesleg a napokban érte el az egymilliomodik feliratkozót, ami azért elég impresszív. Christian azonban nem itt kezdte a szakmát, korábban már szerepelt az angol Channel 5-on egy RAD című sorozatban, nem kevesebb, mint tíz évig, és ezzel még ráadásul egy BAFTA (filmakadémia) díjat is elhozott.
foodtube
Ez még persze nem lett volna elég, de Chris az USA déli részén nőtt fel, és gyermekkora óta imádott főzni, egészen addig, amíg rá nem jött, hogy a grillezés, füstölés, és minden ilyen műfaj mennyire jó móka. Azóta képzi magát benne, és bár nem feltétlen látszik rajta, hogy negyvenöt éves, higgyük el: van tapasztalata benne. Jamievel pedig egy produkciós irodán keresztül kerültek kapcsolatba, majd csináltak egy pilotot, és látták, hogy jó – a többi pedig már ismert.
eatlikeagirl
És, hogy miért DJ? Egészen egyszerűen mert tényleg az, és ha ez még nem lenne elég, Angliában baromira ismert rádiós műsorvezető is volt, és nyilván ott is nyert mindenféle díjakat. Ennyi elfoglaltság mellett csoda, hogy volt ideje egy könyvet megírni (jó, azért a formátuma inkább emlékeztet egy füzetre), sőt, még nekem is válaszolt Instagramon. Vagy legalábbis jó ezt hinni.
Természetesen a kiadvány sem szól másról, mint a BBQ-ról, ahogy ezt már a címe is (The BBQ Book) sejteti. Az alig 130 oldalas könyv nem bíz semmit sem a véletlenre, van benne sok szép fotó, a második oldalon már Jamie köszön vissza, és ráadásul még a receptek is jók benne, bár tény, hogy a világot nem ezek fogják megváltani, de talán nem is ez a céljuk.
foodtube
A könyv öt fő fejezetre tagolódik: partikaják, gyors grillételek, lassan és alacsony hőfokon elkészítendő húsok, köretek & saláták, valamint pácok, mártások, salsák és szószok. Mindegyik alegységben tíz-tíz receptet találunk, szóval az egész kötet pontosan ötven receptet tartalmaz – döntsük el, hogy megéri-e nekünk, az angol Amazonról mindenesetre gyakorlatilag aprópénzért beszerezhetjük.
penguinbooks
A partikaják tényleg a kerti összejövetelekre, vendégvárókra bazíroz, van itt jalapeno poppers, quesadilla, sörösdobozos csirke, taco, de még calzone is. A grillkajáknál már komolyodik a helyzet, BBQ csirke, természetesen burger, bárány, sertés, na meg marhasteakből áll a kínálat. A klasszikus low and slow fejezetben jöhetnek az olyan nagyágyúk, mint a pulled pork, a carnitas, chilli, a szopósmalac, a cseresznyés kólás füstölt kacsa, vagy épp a klasszikus pastrami alapanyag, a marhaszegy. Ha köretekről van szó, ajánl édesburgonyát, zöldségeket, valamint salátának mangót, vagy épp grillezett salátaleveleket. Végül a minden más rovatban guacamole, ananász-salsa, BBQ és piri piri szósz is vár bennünket.
Ha érdekel az úriember tevékenysége, ajánlom, hogy iratkozzatok fel rá youtubeon, mivel mindig tartogat valami meglepetést, sőt, Jamie legújabb Comfort Food című sorozatának első részében is tetten érhetjük hamburgersütés közben. Grillre fel!