Házi kakaós csiga project
Írta: Street Kitchen - 2014-09-25 07:19

Lehet száraz, széteső, kevés kakaóval megkent bolti kakaós csigán tengődni, de minek? A megoldás, hogy ismerni kell azt az 1-2 pékséget, ahol tisztességes kakós csigát sütnek, vagy rá kell szánni egy délutánt és sütni egy óriási adag istenien vajas, ropogós, naggggyon kakaós csigát és örülni, hogy milyen szép az élet! A kakaós csiga készítése nem nehéz, de időigényes feladat, viszont garantáljuk, hogy többet nem esztek bolti csigát.


IMG_0499.jpg

Kakós csiga (12 közepes, vagy 8 nagy csigához)

  • 60 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 10 g só
  • 30 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg kakaó

A vajat közepesn keményre hűtjük és  két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Lehűtjük.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

IMG_1632.jpg

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyűjtjuk és újra összehajtjuk a tésztát - összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét. Feltekerjük és korongokat végunk belőle.

IMG_1648.jpg

Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és vizes kézzel lenyomkodjuk. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha nagyon felpúposodtak, a csigák közepét ismét lenyomkodjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

IMG_0474.jpg

IMG_0445.jpg

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr716727307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek