Hozzávalók
- 2 db szép padlizsán
- 1 db bagett
- 1 csipet szömörce
- egy kevés oregánó
- jó sok reszelt parmezán
- olaj a bagettek pirításához
- friss bazsalikom
- 10 dkg repa
- újhagyma
- romai kömény
- édes pirospaprika
- só, bors
Watson-féle török bruschetta
Hozzávalók
- 2 db szép padlizsán
- 1 db bagett
- 1 csipet szömörce
- egy kevés oregánó
- jó sok reszelt parmezán
- olaj a bagettek pirításához
- friss bazsalikom
- 10 dkg repa
- újhagyma
- romai kömény
- édes pirospaprika
- só, bors
A bruschetta az olaszok kedvelt előétele: lényegében egy pirítósról van szó, amire tetszés szerint halmozhatunk akármit, amit csak el tudunk képzelni. Itt most egy törökös verziót próbáltunk ki egy isteni padlizsánkrémmel és egy fűszeres répasalátával.
Itt van hozzá a recept is!
A padlizsánoknak odapörkölünk a tűzhelyen nyílt lángon: a héjuk kicsit megperzselődik ezáltal – ez természetesen akkor is bekövetkezik, ha csak a sütőt használjuk, de ha kicsit előpörköljük őket a lángon, akkor hamarabb fognak készre sülni. Ha a padlizsánok héja kicsit megszenesedett, akkor mehetnek egy tepsibe, és addig kell őket 180 fokon sütni, amíg meg nem puhulnak, ez kb 30-40 perc lesz.
Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a frissítő répasalátát. Ehhez a répákat meghámozzuk, és apró kockákra daraboljuk őket. Egy kevés apróra vágott újhagyma társaságában egy edényben landolnak, ahol jöhet is a fűszerezés. Római kömény, édes nemes paprika, szömörce, só. Fél órára félretesszük a keveréket pihenni.
A megsült padlizsánokat félbevágjuk és átkanalazzuk belőlük a lényeget egy serpenyőbe. Itt befűszerezzük: megy hozzá egy kis oregánó, ide is jöhet a szömörcéből, majd reszelünk rá jó sok parmezánt. Kicsit összerottynatjuk az egészet, ha ez megtörtént jöhet hozzá a friss bazsalikom is, majd sózzuk, borsozzuk. Ezt követően szeleteket vágunk a bagettünkből, amelyeket kevés olajon, vagy vajon szépen megpirítunk. A pirított szeletekre rápakoljuk az isteni padlizsánkrémet, majd díszítés gyanánt ráhalmozzuk a fűszeres répasalátánkat.
Ízlés szerint még nyomathatunk rá kb. egy tonna parmezánt és néhány liter olívaolajat, ebből igazán nagy baj nem lehet. Egy fantasztikusan frissítő, intenzív ízű, mediterrán ínyencséggel állunk szemben, ami csak arra vár, hogy azon nyomban eltüntessük a szánkban. Jóóó étvágyat!