Brutális karácsonyi mázas sonka
Írta: Street Kitchen - 2014-12-01 09:01

Ha unjátok már a klasszikus, páneurópai szentesti fogásokat, akkor érdemes figyelni, mert egy olyan brutálisan finom, és ráadásul különleges ételt készítettem el nektek, amitől garantálom, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját, sőt, még a Jézuska is jóváhagyja! 

Karácsonyi mázas sonka francia rakott burgonyával

IMG_6416.jpg

Hozzávalók:

A sonkához:

  • 1-2 kg-os sertéslapocka, kicsontozva, összekötve
  •  4 púpozott ek barna cukor
  • 3 rúd fahéj
  • 5-6 szegfűszeg
  • 3 csillagánizs
  • 1 db gyömbér szeletekre vágva
  • 2 ek só
  • sok őrölt bors
  • 2 narancs félbe vágva
  • 4 mandarin félbe vágva
  • 2 ág rozmaring
  • 5 babérlevél
  • kb. 2 l alaplé vagy víz

 A mázhoz:

  • 30 dkg baracklekvár
  • 2-3 kanál balzsamecet
  • 1 narancs leve és héja

A francia rakott burgonyához:

  • 1-1,5 kg burgonya
  • 1,5-2 dl jó minőségű tejszín
  • 1,5-2 dl tej
  • 15-20 dkg kecskesajt
IMG_6265.jpg

Egy jó nagy lábost felmelegítünk, beletesszük a barnacukrot, a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a felszeletelt gyömbért, a narancsokat és a mandarint félbevágva, a rozmaringot, a babérlevelet, valamint egy kevés sót és borsot. Alacsonyabb lángon dolgozzunk, nehogy odaégjen. Ugyanitt játszhatunk a gyümölcsökből kijövő nedvességgel is. Ha már karamellizálódtak, helyezzük bele a lapockát , és öntsük fel alaplével, vagy előmelegített vízzel, és főzzük addig, míg meg nem puhul. Ez praktikusan olyan 1,5-3 óra alatt következik be. Fontos, hogy rajta hagyjuk a bőrét, mivel ez védi meg a zsírréteget attól, hogy szétfőjön.

Ha már megfőtt (hústűvel ellenőrizzük), akkor vegyük ki, és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem forró, fogjunk egy éles kést, és óvatosan húzzuk le a bőrét, melyet nyugodtan eldobhatunk.

Egy lábosban kezdjük el felmelegíteni a baracklekvárt, adjunk hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét, majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be, és süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel.

IMG_6403.jpg

Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba elkezdjük rétegezni őt, valamint a kecskesajt-darabokat. Fele-fele arányban összekeverünk tejszínt és tejet, majd ha a jénai betelt, felöntjük vele, és 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük

Ha a sonkára rápirult a máz, és a hús is megsült a burgonyával egyetemben, nincs más hátra, mint feltálalni a családnak minden idők legjobb karácsonyi vacsoráját, és élvezni a mennyeien finom ízeket.

IMG_6419.jpg

NE MARADJATOK LE A 12 RÉSZES KARÁCSONYI SOROZATUNK EGYIK DARABJÁRÓL SEM!!

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr736947227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek