Hozzávalók
- 2 egész fehér húsú hal (pl. durbincs)
- 2 marék garnéla (héjas)
- 2 marék feketekagyló (friss)
- 30 dkg főzni való burgonya
- 1 ek finomra vágott petrezselyem
- 1+1 ek olívaolaj
Az alapléhez
- a halak és a rák csontos, szálkás, héjas részei
- 1 fej hagyma
- 2 db paradicsom
- 1 gerezd citrom
- 1 db édeskömény gumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág kakukkfű (nagyobb)
- 3 db babérlevél
- 2 csipet sáfrány
- 2 l forró víz
- só
- frissen őrölt bors
A halgombócokhoz
- a 2 hal filézett húsa
- 3 dkg reszelt parmezán
- ½ db sárgarépa
- 2 marék puffasztott rizs
- 2 dl tejszín
- 2 ek liszt
- só
- frissen őrölt bors
Nagyon színes, nagyon gombócos karácsonyi halleves
Hozzávalók
- 2 egész fehér húsú hal (pl. durbincs)
- 2 marék garnéla (héjas)
- 2 marék feketekagyló (friss)
- 30 dkg főzni való burgonya
- 1 ek finomra vágott petrezselyem
- 1+1 ek olívaolaj
Az alapléhez
- a halak és a rák csontos, szálkás, héjas részei
- 1 fej hagyma
- 2 db paradicsom
- 1 gerezd citrom
- 1 db édeskömény gumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág kakukkfű (nagyobb)
- 3 db babérlevél
- 2 csipet sáfrány
- 2 l forró víz
- só
- frissen őrölt bors
A halgombócokhoz
- a 2 hal filézett húsa
- 3 dkg reszelt parmezán
- ½ db sárgarépa
- 2 marék puffasztott rizs
- 2 dl tejszín
- 2 ek liszt
- só
- frissen őrölt bors
A halakat kifilézzük, a rákokat megpucoljuk.
Egy közepes lábosban felhevítünk 1 ek olívaolajat és lepirítjuk rajta a halak csontvázát és a rákok megpucolt héját. Amikor a rákok héja rózsaszínűre változott, mindent kiszedünk egy tálba. A lábosba újabb adag olívaolajat öntünk és beletesszük a hagymát, paradicsomot, citromgerezdet, fokhagymát, édeskömény gumót, a fűszereket és ezt is jól lepirítjuk. Végül felöntjük vízzel, visszatesszük a hal- és rákalkatrészeket, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk és 30 percig mérsékelt lángon főzzük. Ezután leszűrjük és az alaplével dolgozunk tovább.
Az alaplevet újra sózzuk és borsozzuk, majd beletesszük a felkockázott burgonyát. Mérsékelt lángon főzzük. Közben elkészítjük a halgombócokat: a hal húsát kifilézzük, bőrét lehúzzuk és a hal húsát kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a reszelt parmezánnal és sárgarépával, a puffasztott rizzsel, sóval, borssal és kevés citromlével ízesítjük. Golyókat formázunk belőle.
Amikor a burgonya majdnem készre főtt, a levesbe tesszük a halgombócokat, a zárt feketekagylót és megpucolt garnélát és éppen csak addig főzzük, amíg a garnéla rózsaszínű lesz és a halgombócok elkészülnek.
A tejszínt kikeverjük a liszttel, kevés hallevest kanalazunk hozzá, majd a leveshez adjuk és besűrítjük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, ánizskaporral (az édeskömény gumóról) és reszelt parmezánnal tálaljuk.