Hozzávalók
Csirkés szendvics
A cideres-almás hagymalekvárhoz
- 2 fej nagyobb lilahagyma
- 1 db piros alma
- 1 púpozott ek barnacukor (vagy kristálycukor)
- Étolaj
- 1 üveg Somersby alma cider
- 3 ek almaecet (vagy fehérbor ecet)
- 5 dkg vaj
A mustáros csirkéhez
- 1 db nagyobb csirkemell
- 2 nagy ek csípős dijoni mustár
- 10 dkg bébispenót
- Só, bors
- 3 ek étolaj
- 2 ½ dkg vaj
- 2 db ciabatta vagy kis baguette
Forró vaníliás cider
- 2 üveg Somersby alma cider
- 4 cl bourbon whiskey
- 1 rúd fahéj
- 1 db egész szerecsendió
- 1 db vaníliarúd
- 1 db csillagánizs (opció)
- 1 csapott ek barnacukor (vagy kristálycukor)
- 2 dl habtejszín
Két perfekt recept ciderrel
Hozzávalók
Csirkés szendvics
A cideres-almás hagymalekvárhoz
- 2 fej nagyobb lilahagyma
- 1 db piros alma
- 1 púpozott ek barnacukor (vagy kristálycukor)
- Étolaj
- 1 üveg Somersby alma cider
- 3 ek almaecet (vagy fehérbor ecet)
- 5 dkg vaj
A mustáros csirkéhez
- 1 db nagyobb csirkemell
- 2 nagy ek csípős dijoni mustár
- 10 dkg bébispenót
- Só, bors
- 3 ek étolaj
- 2 ½ dkg vaj
- 2 db ciabatta vagy kis baguette
Forró vaníliás cider
- 2 üveg Somersby alma cider
- 4 cl bourbon whiskey
- 1 rúd fahéj
- 1 db egész szerecsendió
- 1 db vaníliarúd
- 1 db csillagánizs (opció)
- 1 csapott ek barnacukor (vagy kristálycukor)
- 2 dl habtejszín
Csirkés szendvics cideres hagymalekvárral
Ebben a receptben szaftos, mustárral lepirított csirkemellet kombinálunk össze friss bébispenóttal és egy isteni cideres-almás hagymalekvárral. Iszonyú egyszerű és valódi ízbomba, ez kell hozzá két személynek:
Először összerakjuk a cideres hagymalekvárt: ehhez egy serpenyőbe nyomassatok kevés olajat, szórjátok rá a barnacukrot és kezdjétek el hevíteni. Amikor a cukor megolvadt és karamellizálódni kezdett, dobjátok rá a félfőre (azaz félbe, majd szeletekre) vágott lilahagymát. Forgassátok össze és hagyjátok pirulni-párolódni. Ha szépen összeesett és kapott egy kis pirult színt, öntsétek fel fél üveg almás ciderrel és jól forraljátok be. Ekkor jöhet rá a kis kockákra vágott, meghámozott alma és a borecet. Forraljátok kicsit tovább, ha kell, öntsetek rá még cidert. Végül adjátok hozzá a vajat, hogy az egész jó krémes legyen. Sóval és feketeborssal ízesítsétek a végén. Akkor jó, ha az almakockák csak épp megpárolódnak, de nem esnek szét! Ha ez megvan, rakjátok félre.
A csirkemellet vágjátok fel vékony csíkokra és dobjátok rá kevés forró olajra egy serpenyőben. Sózzátok, borsozzátok és nagy lángon gyorsan pirítsátok le. Dobjátok rá a mustárt, kicsit hevítsétek át, majd adjátok hozzá a vajat is. Ha kész, vegyétek le a tűzről, szórjátok meg a friss bébispenóttal és forgassátok össze. Itt már nem kell főzni, a csirke és a serpenyő hője kicsit megfonnyasztja a leveleket és az pont elég is.
Jöhet a tálalás: a ciabattákat vágjátok félbe és pirítsátok meg. Pakoljátok bele a mustáros-bébispenótos csirkét és az egészre kanalazzátok rá a cideres-almás hagymalekvárt. Lehet is befalni!
Forró vaníliás cider
A forró italok témakörben az ember leggyakrabban a forralt borig, vagy talán még a puncsig jut el. Csak kevesen tudják, hogy a cider komoly konkurrenciát jelent a klasszikusoknak: nézzétek ezt a gyönyörű vaníliás cidert, amit whiskeyvel és egy kevés tejszínhabbal turbóztam fel. Elsőre talán furcsa párosításnak hat a cider-tejszínhab kombó, de ígérem, idén télen ez lesz a kedvenc forró italotok, ha kipróbáljátok! Kanapé, film és csoki is kell mellé, úgy az igazi! 🙂
A habtejszínnél fontos, hogy jó minőségűt válasszunk és jól le legyen hűtve, különben nem lehet belőle szép habot verni!
A cidert egy lábasba töltjük, beledobáljuk a fahéjat, egész szerecsendiót, csillagánizst, egy rúd vanília kikapart magját és magát a rudat is. Hozzákeverjük a barnacukrot és az egészet nagyon kis lángon melegítjük 10-15 percen keresztül (nem szabad felforrnia!) Közben a hűtőhideg tejszínből szép kemény habot verünk egy robotgéppel. Ha kész, ránézünk a ciderre, ami ilyenkor már istenien illatozik a fűszerektől és a vaníliától. Az utolsó pillanatban beleöntjük a whiskeyt, elkeverjük és már lehet is kitölteni poharakba egy szűrőn keresztül. A forró ital tetejére kanalazunk a tejszínhabból és gyorsan meg is isszuk az egészet. Na milyen?
A receptekhez a cidert a Somersby biztosította.