Almás crumble mennyei bourbon krémmel
Írta: Street Kitchen - 2015-01-29 10:41

Eshet a hó, süthet a nap, lehet hideg, vagy meleg, egy jó crumble mindig feldobja az ember napját. Az aktuális szezon hangulatának megfelelően szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük: mi most a téli didergés jegyében egy klasszikus kombinációhoz, a fahéj és alma örök barátságához nyúltunk. Az alma sült, a morzsa ropog, mi kell még?!

img_2949.jpg

Hozzávalók:

Az almás alaphoz:

  • 5 szép alma
  • 2 evőkanál barnacukor
  • Egy narancs lereszelt héja, és a fél narancs leve
  • Csipetnyi fahéj

A morzsához:

  • 150 g hideg vaj
  • 150 g barnacukor
  • 200 g liszt
  • 2-3 db zabkeksz
  • Egy marék mogyoró
  • Egy teáskanál sütőpor

A bourbon krémhez:

  • 1 dl víz
  • 4 dkg cukor 
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 2 cent bourbon

 img_2941.jpg

Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk és egy kivajazott, hőálló tálba tesszük. Mehet rá a barnacukor és a narancs lereszelt héja, majd a fél narancs kifacsart leve. Meghintjük a fahéjjal és vanília aromát/kivonatot csepegtetünk rá. Az így beízesített almákat berakjuk 220 fokra a sütőbe kb. 15 percre.

Amíg az almák sülnek, elkészítjük a morzsát. A hideg (!) vajat egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hideg ujjak előny. Ha egységes, morzsás állagot kaptunk akkor jöhet hozzá a cukor, a sütőpor, a narancs másik felének leve és egy kevés fahéj. Hogy a morzsánk igazán ropogós legyen ezt még felturbózzuk egy kis bolti zabkeksszel. Ebből 2-3 db.-ot egy marék mogyoró társaságában egy mozsárban összetörünk (vagy késes robotgépben lezúzunk, átmegyünk rajta autóval, felrobbantjuk, mindegy, csak legyen ez is morzsa állagú) és hozzáöntjük a keverékünkhöz. Hozzáadunk egy csipet sót és szépen összeforgatjuk az egészet. 

Az almát kikapjuk a sütőből és szórunk a tetejére néhány szem csokipasztillát, majd az egészet befedjük a morzsával. Ha hedonisták vagyunk, a morzsa tetejére is juttatunk a csokiból, majd az egész mehet ismét vissza a sütőbe: 180 fok, 20 perc. 

Az elkészült crumble baromi jó pl. egy gombóc vaníliafagyival, amit még egy kis whiskyvel is leöntünk, de ha igazán extrát akartok, készítsétek el a bourbon öntetet, elképesztően finom. 

Ehhez a cukrot és a vizet egy erre alkalmas edénybe öntjük és alacsony lángon szirup sűrűségűre forraljuk. A tejszínhez hozzákeverjük a tojássárgáját, jól kikeverjük, majd a cukorszirupból egy keveset hozzáöntünk a tojásos tejszínes keverékhez, végül az egészet visszaöntjük a szirupba. (lásd még: hőkiegyenlítés). Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, ügyelve arra, hogy a végeredmény ne egy tejszínes, cukros rántotta legyen. Ha már kellően besűrűsödött, hagyjuk kihűlni és öntsük hozzá a bourbont. 

img_2951.jpg

 

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr547119181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek