A 6. adás receptjei: Pasta vargányás camembert mártással, mákszuflé, paradicsomkrémleves, sajtos szendvics, joghurtkrém
Írta: Street Kitchen - 2015-03-15 12:58

Mindenkivel előfordul, hetente többször is, hogy a napi rohangálás után nincs kedve sokat időzni a konyhában, de mégis enne valami finomat. Erre az esetre készültünk szombati TV adásunkkal, egy csomó klassz ötletet sűrítettünk 25 percbe, hogy legyen mit ennetek a munkás hétköznapokon is!

caserecci.jpg

Camembert sajtos, vargányás caserecci (4 személyre)

  •  30 g szárított vargánya
  • 1 tál langyos víz
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 +2 ek étolaj
  • 125 g camembert sajt
  • 4 cl száraz fehérbor
  • 1 ág kakukkfű
  • 1/2 dl tejszín
  • bors
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 40 dkg casarecce tészta

 A gremolatához:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék dió

A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk és 20 percre félretesszük, amíg megszívja magát.

A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük és puhára pároljuk rajta őket. A camembert sajtot apró kockákra vágjuk és a hagymához adjuk. Felolvasztjuk és felöntjük fehérborral. Beledobjuk a kakukkfüvet és felöntjük tejszínnel, addig rotyogtatjuk, amíg szép sima mártást nem kapunk. Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendióval ízesítjük.

A petrezselymet finomra aprítjuk, a citrom reszelt héjával összekeverjük, majd a finomra aprított dióval is összeforgatjuk. Közben kifőzzük a tésztát.

Egy másik serpenyőben olajat hevítünk. A beáztatott gombákat kicsit kinyomkodjuk és a forró olajon lepirítjuk. A gombák áztató levét nem öntjük ki, hanem néhány evőkanálnyiít a camembert-es mártáshoz adunk belőle és újra összeforraljuk. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát és tálaljuk: a tésztát tányérra szedjük, teszünk rá a pirított vargányából és a gremolatából. A végén meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Villámgyors mákszuflé (6 személyre)

  • 1,5 dl tej
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 ek cukor
  • 8 dkg darált mák
  • 3 egész tojás kettéválasztva
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg liszt
  • 1,5 dkg kukorica liszt
  • csipet só

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 6 szufléformát kivajazunk és megszórunk porcukorral.

A tejet, tejszínt, 1 evőkanál cukrot, és a darált mákot közepes lábosban felforrósítjuk. amikor habzani kezd lehúzzuk a tűzről. A tojássárgáját fehéredésig verjük az 5 dkg cukorral, majd több részletben hozzákeverjük a kétféle lisztet. A forró tejből 4-5 evőkanálnit a tojásos masszához keverünk, majd ez egészet visszatesszük a lábosba és a maradék tejjel közepes láng fölött folyamatosan kevergetve 3-4 perc alatt besűrítjük.  Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A tojásfehérjéből egy csipet sóval közepesen kemény habot verünk. Lazán a mákos masszához forgatjuk. Megtöltjük az előkészített szufléformákatés  az előmelegített sütőbe tesszük,15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a szuflék szépen felemelkedtek, tetejük aranybarna. Azonnal tálaljuk.

paradicsomleves.jpg

Paradicsomkrémleves (4-6 személyre)

  • 4 szelet bacon
  • 2 ek vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 3 ek paradicsompüré
  • 1 ek liszt
  • 1 l víz vagy zöldségleves
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 egész paradicsom konzerv levével (40 dkg) vagy 1/2 l házi paradicsomlé
  • 1/2 dl tejszín
  • bors

Egy közepes lábosba tesszük a felkockázott bacont és kb. 10 perc alatt mérsékelt lángon pirosra sütjük. Kiszedjük, a kisült zsírhoz adjuk a vajat és közepesen erősre tekerjük a lángot. Hozzáadjuk az összenyomott, megtisztított fokhagymát, a felaprított hagymát, a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután a lábosba tesszük a paradicsompürét és kevergetve pirítjuk 3 percig. Hozzákeverjük a lisztet és kevergetve lepirítjük - kb. 2 perc. Felöntjük a vízzel vagy zöldséglével, beletesszük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, a babérlevéllel és kakukkfűvel, és fedő alatt felforraljuk. Levesszük a fedőt, közepesen alacsonyra visszavesszük a lángot, és további 30 percig főzzük, amíg kissé besűrűsüdik.

A levest lehúzzuk a tűzről és botmixerrel selymesre pürésítjük. Visszetesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és összemelegítjük. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Tetején a pirosra sütött baconkockákkal kínáljuk.

Grillezett sajtos szendvics (4 személyre)

  • 8 kisebb szelet kenyér
  • 30 dkg reszelt zsíros sajt (lehet több féle is, pl. edami, gouda, cheddar, emmentáli)
  • 4 ek majonéz

 A sajtokat nagylyukú reszelőn lereszeljük és 4 kenyérszeletre nyomkodjuk. Mindegyik tetejére egy-egy kenyérszeletet teszünk és a szendvicsek külső oldalát megkenjük majonézzel. Egy száraz serpenyőt mérsékelt lángon felhevítünk és a szendvicseket 4-5 percig sütjük, amíg az alsó felük aranybarna nem lesz. Megfordítjuk és egy fedővel kissé lenyomjuk a szendvicseket, hogy teljesen összeragadjanak az olvasztott sajttól. Fontos, hogy alacsony lángon, hosszabb ideig süljenek, így teljesen megolvad a sajt, de nem ég meg a kenyér.

poharkrem.jpg

Joghurtos pohárkrém (4 személyre)

 A morzsához:

  • 1/2 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 3/4 csésze liszt
  • 2 ek barnacukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só

 A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 50 dkg görög joghurt
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 2 ek méz
  • 50 dkg fagyasztott málna

A morzsa hozzávalóit késes robotgépben összedolgozzuk, majd sütőlapra szórjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük, közben egyszer átforgatjuk. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A krém hozzávalóit egy tálban habverővel simára keverjük. A fagyasztott málnát villával összenyomkodjuk. 4 pohárban lerétegezzük a morzsát, a joghurtkrémet és a gyümölcsöt.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr577271765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek