A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
- 1 egész bárányborda
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 tk só
- 1 tk bors
- 1 ág rozmaring
- 1 dl olívaolaj
A zöldséges bulgurhoz
- 3 dl bulgur
- 6 dl meleg víz
- 2 db babérlevél
- 1 db kis fahéj
- 1 db csillagánizs
- Kevés reszelt szerecsendió
- pár szem nagyobb mazsola (opcionális)
- 1 db narancs
- 1 db sárgarépa
- 1 db kápia paprika
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor friss menta
- 100 g bébispenót
- Só, bors
- Olívaolaj
Húsvéti báránykorona zöldséges bulgurral
A húsvéti receptek támogatója a
A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
- 1 egész bárányborda
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 tk só
- 1 tk bors
- 1 ág rozmaring
- 1 dl olívaolaj
A zöldséges bulgurhoz
- 3 dl bulgur
- 6 dl meleg víz
- 2 db babérlevél
- 1 db kis fahéj
- 1 db csillagánizs
- Kevés reszelt szerecsendió
- pár szem nagyobb mazsola (opcionális)
- 1 db narancs
- 1 db sárgarépa
- 1 db kápia paprika
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor friss menta
- 100 g bébispenót
- Só, bors
- Olívaolaj
1. Egy mozsárban péppé zúzzuk a fokhagymát a sóval, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a borsot és a nagyon finomra vágott rozmaringleveleket is. Jól elkeverjük, félretesszük.
2. A báránybordát a faggyús részével befelé meghajlítjuk úgy, hogy a két végük összeérjen. Spárgával összekötjük először alul a húsos résznél, majd feljebb is a bordacsontoknál úgy, hogy egy szép kerek koronaformát alkosson. Kis ügyességgel két darab is összeilleszthető, így nagyobb korona is készülhet.
3. Az összekötözött bordát kívül-belül alaposan bedörzsölünk a fokhagymás-rozmaringos keverékkel.
4. A bordacsontokat egyesével becsomagoljuk alufóliába, majd a húst sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon, hőlégkeverés nélkül, 45 perc alatt készre sütjük.
5. Közben elkészítjük a zöldséges bulgurt: kevés olajat hevítünk egy lábosban, ráöntjük a bulgurt és rövid hevítés után felöntjük kétszeres mennyiségű meleg vízzel. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a babért, fahéjat, csillagánizst, szerecsendiót és a mazsolát. Két percig forraljuk, utána levesszük a tűzről és fedő alatt hagyjuk megpárolódni. Kb. 10 perc alatt minden vizet magába szívnak a szemek és szépen megpuhulnak.
6. Közben vékony csíkokra vágunk egy sárgarépát és egy kápiapaprikát. Kevés olívaolajon gyorsan átpirítjuk, majd rászórjuk az időközben elkészült bulgurt, amiből kiszedegetjük előtte a csillagánizst, fahéjat és babérlevelet. A bulgurt jól összeforgatjuk a zöldségekkel, hozzáadjuk a bébispenótot, majd finomra vágott mentát és petrezselymet szórunk bele.
7. Belereszeljük a bulgurba egy narancs héját, és hozzáfacsarjuk a levét is.
8. A sütőből kivett báránybordát 6-7 percig pihentetjük, a bordacsontokról eltávolítjuk az alufóliát, és levágjuk a kötözőzsinórt is.
9. Tálalásnál a bulgurt egy tálra halmozzuk, a közepére ültetjük a bárányborda-koronát és azonnal visszük is a vendégek elé.