Készítsetek házi csokitojást, imádni fogjátok!
Írta: Street Kitchen - 2015-03-26 09:14

Miért vennétek bolti csokitojást, amikor otthon is össze lehet dobni? Van pár érvünk a házi csokitojás készítés mellett: sokkal finomabbak lesznek mint a bolti társaik, kicsiknek és nagyoknak is jó móka megcsinálni és ha betartotok pár alapszabályt, akkor egyáltalán nem is bonyolult. Ja és persze azzal töltitek meg a tojásokat, amivel csak szeretnétek, mi most meg is mutatjuk a 2 kedvenc krémtöltelékünket: egy fehércsokis-tojáslikőröset és egy tejcsokoládésat! (Bónusz tojáslikőr recept a postban!)

 

husveticsokitojas.jpgHozzávalók a bonbonok elkészítéséhez:

  • 30 dkg étcsoki pasztilla (vagy jófajta táblás étcsoki kis darabokra tördelve)
  • Szilikon bonbonforma
  • Maghőmérő

A csokit felhasználás előtt temperálni kell. A hagyományos, márványlapon kenegetős módszer nem csak profi, de látványos is, ám sajnos legtöbbünknek nincs otthon márványlapja, mégis rá vagyunk kattanva a bonbonokra. Szerencsére van egy trükkös megoldás, amivel házi módszerekkel is temperálható a csoki, csak egy maghőmérő és egy kis figyelem kell hozzá. Így csináljátok:

A csoki 2/3 részét vízgőz felett olvasszátok fel ügyelve arra, hogy a tál ne érjen bele a vízfürdőbe. Ha teljesen megolvadt, vegyétek le a gőzről és kezdjétek részletekben hozzáadagolni a maradék csokit. Egy maghőmérő segítségével (ez elengedhetetlen a temperáláshoz, de amúgy is nagyon sokszor tesz jó szolgálatot a konyhában, ezért érdemes beruházni rá) folyamatosan ellenőrizzétek a hőmérsékletet: a cél az, hogy a szilárd csokidarabok hozzáadásával a masszát visszahűtsük 31-33 fokosra. Figyeljetek rá, hogy a hozzákevert csoki teljesen felolvadjon, úgy mérjétek a hőmérsékletét! Ha a kívánt 32 fokot elértétek, már ne keverjetek hozzá több csokit, mert a túlhűtött massza sem lesz jó! Fontos, hogy ez az érték az étcsokira vonatkozik - ha tejcsokiból szeretnétek bonbont készíteni, akkor 29-30 fokra kell visszahűteni az olvadt csokoládét, fehércsokinál ez 28-29 fok.

A csoki éppen jó hőmérsékletű, gyorsan kell vele dolgozni! Vegyétek elő a szilikon bonbonformákat és töltsétek fel színültig az olvadt csokival. Vegyetek elő egy tepsit, rakjatok rá egy sütőrácsot és a megtöltött formákat fejjel lefelé helyezzétek a rácsra, hogy a felesleges csoki ki tudjon belőle csorogni. Ha ez megtörtént, a szilikonformáról egy késsel húzzátok le a felesleget, majd rakjátok be a mélyhűtőbe, hogy a csokihéjak teljesen megszilárduljanak. Közben elkészítjük a töltelékeket.

husveti_csokitojas.jpg

Hozzávalók a tojáslikőrhöz és a tojáslikőrös krémtöltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5 tojássárgája
  • 2,5 dl semleges ízű alkohol (pl. vodka vagy fehér rum)
  • 15 dkg fehér csoki

 

Először is készítünk egy jó kis tojáslikőrt. Ehhez öntsétek egy lábosba a tejet, a tejszínt, a porcukor felét, egy vaníliarúd kikapart magjait és magát a kikapart rudat is. Az egészet hevítsétek addig, míg épp forrni nem kezd. Közben a tojások sárgáját a porcukor másik felével keverjétek habosra. A felforrt tejet óvatosan, több adagban adjátok hozzá a tojássárgájához, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Ha elkevertétek, adjátok hozzá a vodkát, keverjétek össze és már kész is a tojáslikőr, ami mehet be a hűtőbe, hogy az ünnepre pont szépen besűrűsödjön és összeérjen.

A tojáslikőrös töltelékhez öntsétek fel a fehércsokit 1 dl frissen készült, még forró tojáslikőrrel, hogy szépen felolvadjon. Alaposan keverjétek össze és már kész is vagytok. Még annyi dolgotok van, hogy a tölteléket hűtőbe tegyétek, hogy kicsit megszilárduljon.

Hozzávalók a tejcsokis krémtöltelékhez:

  • 1 dl tejszín
  • 13 dkg tejcsoki pasztilla (vagy jófajta finomra tört táblás tejcsoki)

Öntsétek a tejszínt egy lábosba és hevítsétek forráspontig. Adjátok hozzá a kimért tejcsokihoz és keverjétek össze jó alaposan, hogy a csoki teljesen felolvadjon. Ezt is hűtsétek le jó alaposan, hogy kicsit besűrűsödjön, és persze azért is, hogy töltésnél nehogy megolvassza a megszilárdult csokihéjakat. Kész!

A bonbonok összeállítása:

A bonbonok töltéséhez a lehűlt, teljesen megszilárdult csokihéjakat határozott, gyors mozdulatokkal nyomjátok ki a szilikonformákból. A besűrűsödött töltelékekkel töltsetek meg teljesen minden fél héjat, majd kettesével nyomkodjátok össze őket. Az összeragasztott bonbonokat még rövid időre rakjátok be a mélyhűtőbe, hogy teljesen egymáshoz tapadjon a két felük. Kész is vagytok, fogyasszátok mértékkel és hagyjatok másoknak is!

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr487305890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek

Tetszett a bejegyzés? Kövesd az oldalt!

blog.hu