Hozzávalók
- 4 db tojás
- ½ db friss torma
- 20 dkg húsvéti sonka
- 4 db vastag szelet kalács
- 1 ek vaj
A hollandi mártáshoz
- 2 db tojássárgája
- 100 g hűtőhideg vaj
- 1 db citrom
- Só, fehérbors
Ez a Benedict tojás egyszerűen jár nekünk!
Hozzávalók
- 4 db tojás
- ½ db friss torma
- 20 dkg húsvéti sonka
- 4 db vastag szelet kalács
- 1 ek vaj
A hollandi mártáshoz
- 2 db tojássárgája
- 100 g hűtőhideg vaj
- 1 db citrom
- Só, fehérbors
1. A hűtőhideg tojásokat forró vízbe tesszük és pontosan 6,5 percig főzzük, majd rögtön hideg vízzel lehűtjük.
2. A tormát lereszeljük és sóval, borecettel ízesítjük.
3. Elkészítjük a hollandi mártást: helyezzünk vízgőz fölé egy keverőtálat, ügyelve arra, hogy a tál ne érjen bele a vízfürdőbe. Üssük bele a tojássárgáját még mielőtt nagyon felmelegedne az edény. A tojásokat folyton keverve melegítsük fel 62 fok körüli hőmérsékletre, majd adjunk hozzá egy vékony szelet hideg vajat és keverjük addig, míg a vaj felolvad, ezt addig ismételjük, amíg bele nem került az összes vaj. Addig keverjük, amíg egy szép pasztelsárga színt, és könnyű krémes állagot nem kap. Ízesítsük a hollandi mártást: adjunk hozzá friss citromlevet, sót és őrölt fehérborsot úgy, hogy egy kellemesen sós-savanykás mártást kapjunk. Az egészet még egyszer alaposan keverjük össze, és tálalásig tartsuk 40 fokon.
4. A kalácsok héját vágjuk le és szeleteljünk belőlük összesen 8 négyszöget. Serpenyőben olvasszuk meg az evőkanálnyi vajat és amikor már nem pezseg, dobjuk rá a kalácsokat. Süssük minden oldalukat aranybarnára és rakjuk félre.
5. A húsvéti sonkából vágjunk 8 kis szeletet és a serpenyőben maradt vajon gyorsan pirítsuk át mindkét oldalukat.
6. Jön az összeállítás: a kalácsszeleteket tányérra helyezzük, mindegyikre rádobjuk a lepirított sonkát, egy-egy kanál reszelt tormát, a főtt, belül lágy tojások felét és végül bőségesen meglocsoljuk őket a melegen tartott hollandi mártással. Rögtön az éhes vendégek elé helyezzük, akik szó nélkül az összeset felfalják majd.