A 12. adás receptjei: tökéletes T-bone steak és tökéletes sült csirke
Írta: Street Kitchen - 2015-04-25 13:18

A 12. adásban két klasszikus húsétel tökéletesített receptjét osztjuk meg veletek. Most megtudhatjátok, hogy mitől lesz tökéletes a T-bone steak és azt is, hogy hogyan lesz istenien ropogós és omlós az egészben sült csirke. Mindkét ételt izgalmas, tavaszi köretekkel tálaljuk: Zé fűszervajat és zöldspárgát készít, Dóra pedig újkrumpli salátát. De még a maradékfelhasználásról is gondoskodtunk egy isteni csirkesalátával!

Ha lemaradtatok volna az adásainkról, az RTL Most oldalán bármikor vissza tudjátok nézni!

T-bone steak, fűszervaj, spárga és krumpli

img_0518.JPG

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
  • 40 dkg zöldspárga
  • 30 dkg előfőzött újkrumpli
  • 1 citrom
  • Só, bors

A fűszervajhoz:

  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
  • Só, bors, szerecsendió
  • 1 csokor snidling
  • 1 evőkanál lecsepegtetett kapribogyó

Elkészítjük a fűszervajat. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az ízesítőket: a kevés sóval péppé zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a szárított chilipaprikát, a finomra vágott snidlinget, a szintén finomra aprított kapribogyót, valamint sót, borsot, szerecsendiót. Az egészet alaposan összekeverjük. Kiterítünk egy darab folpackot, rákanalazzuk a vajas masszát úgy, hogy a folpackot óvatosan feltekerve egy szalámit formázzon. A folpack két végét jó erősen eltekerjük, majd az egészet ráhelyezzük egy darab alufóliára, és azt is feltekerjük. Az alufólia biztosítja majd, hogy a feltekert szalámiforma úgy is maradjon. A fűszervajat hűtőbe, vagy ha most rögtön fel akarjuk használni, akkor egy időre mélyhűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.

A steaket felhasználás előtt másfél órával kivesszük a hűtőből, alaposan besózzuk és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.  Sütés előtt egy nehéz, vastag falú serpenyőt füstölésig hevítünk, beleöntünk egy evőkanálnyi olajat, majd rádobjuk a húst. 30 másodperces etapokban forgatva, összesen 4-4 percig sütjük a steak mindkét oldalát, míg szép aranyló kérget kap kívülről. A húst egy tepsire dobjuk és 120 fokra hevített sütőben készítjük tovább. Az időtartam függ a hús méretétől, fajtájától és attól, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Egy 600-700 grammos,csontos T-bone steak kb. 15 perc alatt készül el médiumra ezen a hőmérsékleten. Egy csont nélküli színhús steaknek elég 5-10 perc is a sütőben. Ha ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a steaket a sütőből, ráhelyezzük egy tányérra, pár szelet fűszervajat dobunk a tetejére és 5-6 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben villámgyorsan elkészítjük a köretet: a zöldspárga szárát letördeljük és a spárgákat rádobjuk arra a serpenyőre, amiben a húst is sütöttük. Kis olajat locsolunk rá, majd melléhelyezünk néhány szem előzetesen megfőzőtt újkrumplit és egy félbevágott citromot, vágási felületével lefelé. Intenzíven pirítunk mindent a serpenyőben, amíg egy kis színt kapnak. A citrom akkor jó, ha egészen sötétbarnára karamellizálódik! A spárgát és a krumplit a steak mellé dobjuk, és végül a zöldségeket meglocsoljuk a karamellizált citrom levével. Azonnal tálaljuk.

A tökéletes sült csirke recepje

img_0500.JPG

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 1 sütni való csirke
  • 1 ek só
  • 1/2 ek frissen őrölt bors
  • kb. 10 dkg puha vaj
  • 1 citrom
  • 1 fej fokhagyma
  • nagyszemű tengeri só

 A csirkét besózzuk, megszórjuk borssal és vastagon bekenjük annyi puha vajjal, amennyit felvesz - kb 10 dkg egy közepes csirkéhez. Újra sózzuk, borsozzuk, a belsejébe egy gerezdekre vágott citromot, egy egész fej fokhagymát és kb 1 tk nagyszemű tengeri sót teszünk. Sütőpapírral bélelet tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük mellével fölfelé, majd átfordítjuk a csirkét az oldalára. Így is 20 percig sütjük, majd ismét fordítunk rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra, 20 perc elteltével végül megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítjuk és hagyjuk 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz. A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni.

Sült újkrumpli saláta ceruzababbal és salsa verdével

  • 1 kg apró újburgonya
  • 6-8 ek. olívaolaj
  • 1 ek nagyszemű tengeri só
  • 2 ág rozmaring
  • 15 dkg ceruzabab

A salátaöntethez:

  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 nagy csokor metélőhagyma
  • 1 kis csomó menta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 tk só

 A salátaöntethez a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk.

A krumplit megmossuk, lecsepegtetjük és hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk nagyszemű tengeri sóval, meglocsoljuk olajjal, és rádobjuk a rozmaringot. 35-40 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.

A ceruzababot forrásban lévő sós vízben pár perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a sült krumplival és a salátaöntettel.

Isteni csirkesaláta

  • kb. 30 dkg sült vagy főtt csirkehús
  • 1 édeskömény gumó és a zöldje (ánizskapor)
  • 4-5 szál újhagyma
  • 1 kis csomó kapor
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1/2 dl majonéz
  • 1/2 citrom leve
  • bors

Az édeskömény gumót nagyon finom, vékony szeletkre vágjuk. Hozzáakeverjük a vékony karikára vágott újhagymát és a finomra vágott kaprot és ánizskaprot. Rádobjuk a felaprított sült (vagy főtt) csirkehúst is. és összekeverjük.

Az öntethez 1,5 dl görög joghurtot kikeverünk majonézzel, citromlével, egy kis sóval és borssal. Ezt összeforgatjuk a felaprított zöldségekkel és a csirkehússal és legalább egy órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr877397794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek