Hozzávalók
Spárgakrémleveshez
A bazsalikomolajhoz
- 1 csokor bazsalikom
- 200 ml semleges ízű olaj
A leveshez
- 500 g spárga
- 1 l víz
- 2 ek vaj
- 1 fej kisebb vöröshagyma
A levesbetéthez
- 250 g zöldspárga
- 2 ek olívaolaj
- só
- bors
- 50 ml száraz fehérbor
Epres tiramisuhoz
A sziruphoz
- 250 g eper
- 1 db narancs frissen facsart leve
- 3 ek cukor
- 250 ml víz
- 50 ml triple sec vagy narancslikőr
A krémhez
- 40 g habtejszín
- 500 g mascarpone
- 4 db tojássárgája
- 4 ek porcukor
Az összeállításhoz
- 300 - 400 g eper
- 1 csomag babapiskóta
Epres pavlovához
A pavlovához
- 3 db tojásfehérje
- 3 ek víz
- 150 g porcukor
- 1 ek kukoricakeményítő
A krémhez
- 350 g mascaropne
- 2 ek porcukor
- ½ db vaníliarúd
A karamellizált eperhez
- 250 g eper
- 3 púpozott ek cukor
- 1 ek víz
- 1 ek rózsavíz
A legfrissebb tavaszi menü
Hozzávalók
Spárgakrémleveshez
A bazsalikomolajhoz
- 1 csokor bazsalikom
- 200 ml semleges ízű olaj
A leveshez
- 500 g spárga
- 1 l víz
- 2 ek vaj
- 1 fej kisebb vöröshagyma
A levesbetéthez
- 250 g zöldspárga
- 2 ek olívaolaj
- só
- bors
- 50 ml száraz fehérbor
Epres tiramisuhoz
A sziruphoz
- 250 g eper
- 1 db narancs frissen facsart leve
- 3 ek cukor
- 250 ml víz
- 50 ml triple sec vagy narancslikőr
A krémhez
- 40 g habtejszín
- 500 g mascarpone
- 4 db tojássárgája
- 4 ek porcukor
Az összeállításhoz
- 300 - 400 g eper
- 1 csomag babapiskóta
Epres pavlovához
A pavlovához
- 3 db tojásfehérje
- 3 ek víz
- 150 g porcukor
- 1 ek kukoricakeményítő
A krémhez
- 350 g mascaropne
- 2 ek porcukor
- ½ db vaníliarúd
A karamellizált eperhez
- 250 g eper
- 3 púpozott ek cukor
- 1 ek víz
- 1 ek rózsavíz
Spárgakrémleves
Az olajat és a bazsalikomot aprítógépbe tesszük és 2-3 percig járatva a gépet egészen finomra turmixoljuk. Egy serpenyőbe öntjük és gyöngyözésig melegítjük. Az olajat steril gézlapon átszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A (fehér) spárga fejeit levágjuk, félretesszük. A szárak fás végét levágjuk, a spárga szárát zöldséghámozóval megtiszítjuk.
A fás szárakat és a spárga héját (amit egyébként kidobnánk) enyhén sós vízben kifőzzük – ez lesz az alaplevünk.
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és rádobjuk a finomra vágott hagymát. A spárgát feldaraboljuk és szintén a lábosba dobjuk, pár percig pároljuk, majd felöntjük a spárgaalaplével és puhára főzzük.
Elkészítjük a levesbetéteket: a zöldspárgák fás végeit letörjük, eldobjuk, a spárgák fejeit levágjuk, félretesszük, szárait pedig hosszában négy részre vágjuk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a zöldspárgát és a kétféle spárgafejet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a borral és addig hevítjük, amíg a bor alkoholtartalma elpárolog.
A levest leturmixoljuk és szűrőn átszűrjük, a levesbetétekkel és néhány csepp bazsalikomolajjal tálaljuk.
Epres pavlova
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, minden adag hozzáadása után legaéább 2 percig dolgoztatjuk a robotgépet magas fokozaton. Végül és további 5-7 percig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A felvert habot a sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük korong alakban úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Az előmelegített sütőbe tesszük és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át benne hagyjuk a pavlovát. Légmentesen lezárt dobozban tárolva 1 napot eláll.
A mascarponét keverőtálba tesszük és kikverjük a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjával.
Az epret felszeleteljük. A cukrot és a vizet közepes lábosba tesszük, felolvasztom, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzünk belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az epreszeleteket. Ha a karamell megkeményedik, visszatesszük a tűzre, és felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, amikor teljesen kihűlt, friss epret szeletelünk bele.
Összeállítjuk a desszertet: A pavlovára kanalazzuk a mascarpone krémet és a tetejére halmozzuk a karamellizált epret.
Van még néhány spárgás receptünk: például ez a csodás rizottó, aminek a receptjét itt találjátok, vagy ez az epres tiramisu.