A 15. adás receptjei: vegák és főzelékek - sárgarépa, újburgonya és karalábé
Írta: Street Kitchen - 2015-05-16 21:54

Irány a piac, minden stand roskadásig tele van szuper zöldségekkel! A mai adásban ezeket a zöldségeket készítettük el, magyarosan, vagyis főzelék formájában és teéjesen húsmentesen. Higyjetek nekünk, hús nélkül is lehet igazán jót enni!

Ha lemaradtatok volna az adásról, keressétek az RTL Most oldalán! 

Sárgarépafőzelék tavaszi zöldségfasírttal

img_1927.JPG

A főzelékhez:

  • 6 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg sárgarépa
  • 2 tk só
  • ½ th őrölt fehérbors
  • kb. 2,5 dl víz
  • 1 ek cukor
  • 30 dkg mascarpone
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 kis csokor petrezselyem

A petrezselymes olajhoz:

  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • kb 1 dl extra szűz olívaolaj

A zöldségfasírthoz:

  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 1 nagyobb sárgarépa lereszelve
  • 1 csomag újhagyma karikára vágva
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 1 tk őrölt fehérbor
  • 5 ek kukoricaliszt
  • 1 tojás

Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és puhra pároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Közben nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát és ezt is alábosba dobjuk. Hagyjuk a saját levében párolódni egészen addig, amíg a leve elfő. Közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el. Fedő alatt puhára főzzük a répát.

A keményítőt kikeverjük a mascarponéval és a sűrgarépához keverjük. További 3 percig főzzük. Az ízeket beállítjuk: sózzuk, borsozzuk, ha kell, egy kevés cukrot adunk hozzá. A finomra vágott petrezselymet is beltesszük, lefedjük és elzárjuk alatta a lángot.

A petrezselymet durvára vágjuk és mozsárba tesszük, hozzáadjuk a sót és belereszeljük a narancs héját és pépesre zsúzzuk. Végül hozzáadjuk az olajat és összekeverjük. Felhasználásig félretesszük.

A csicseriborsót leöblítjük és lecsepegtetjük. Késes robotgéppel durvára vágjuk. Keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a legvégén a tojást ütjük bele és kézzel összedolgozzuk. A masszából nagyobb ringlónyi labdákat formázunk és  serpenyőben, kevés olajon, közepesen erős láng felett készre sütjük őket..

A főzeléket tányérba szedjük, 2-3 zöldségfasírtot teszünk rá és a petrezselymes olajjal ízesítjük.

Újburgonyafőzelék tejfölösen

img_1980.JPG

A főzelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 8 szálújhagyma
  • kisebb darab póréhagyma
  • 3-4 zellerszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • kis csokor kakukkfű
  • 1 kg újburgonya
  • ½ tk őrölt fehérbors
  • 2 tk só
  • ½ l húsleves vagy alaplé
  • 2 dl tejföl

A feltéthez:

  • 4 zellerszár
  • 4 újhagyma
  • 2 ek olívaolaj

Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a felaprított hagymákat, a zellerszárat és a fokhagymát, babérlevelet és kakukkfüvet, puhára pároljuk.

A krumplit vastag karikákra vágjuk és a lábosba tesszük, amikor a hagymás alap megpuhult. Üvegesre pároljuk közepesen erős láng felett, közben sózzuk és megszórjuk fehérborssal, végül pedig felöntjük a húslevessel és fedő alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, egy részét (kb. az egy ötödét) kiszedjük és botmixerrel pépesre turmixoljuk, visszatesszük a lábosba és óvatosan összeforgatjuk a főtt burgonyával. Végül hozzákeverjük a tejfölt és összemelegítjük.

A feltéthez a zellerszárat csíkokra vágjuk és az újhagymával kevés olívaolajon egy serpenyőben gyorsan lepirítjuk. Tálaláskor a főzelékre szedünk belőle.

Bulgurral töltött karalábé

img_2128.JPG

  • 1 közepes hagyma
  • 3 ek étolaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz
  • 1 ek só
  • kevés őrölt bors
  • 1 csapott tk fűszerpaprika
  • 6 karalábé (szára és levele is)
  • kb. ½ l víz
  • 4 dl joghurt
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 nagy csokor kapor
  • 5 ek zsemlemorzsa (vagy panko morzsa)
  • 5 ek reszelt sajt

A hagymát finomra vágjuk és forró olajon egy közepes lábosban puhára pároljuk. A sárgarépát és a zellert vékony csíkokra és apróra vágjuk és a hagymára dobjuk. Hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát is és addig pirítjuk ezeket, amíg összeesnek. Kimérjük a bulgurt és a lábosba tesszük, összeforgatjuk a zöldségekkel, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük paprikával. Az egészet forráspontig hevítjük, majd elzárjuk a lángot, lefedjük a bulgurt és így hagyjuk.

A karalábékat megpucoljuk, néhány szebb szárat és levelet is félrerakunk, megmosunk. 4 megtisztított karalábé belsejét kivájjuk (a belsejét félretesszük) és a karalábékat megtöltjük az idő közben elkészült bulgurral. Félretesszük

A karalábék belsejét finomra összedaraboljuk és egy lábosba tesszük. A maradék 2 karalábét felkockázzuk és szintén a lábosba tesszük. A karalábé szárakat felaprítjuk, a leveleket durvára vágjuk és ez is mehet a lábosba, majd az egészet összeforgatjuk. Helyet csinálunk a töltött karalábéknak és a lábosba tesszük ezeket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a főzeléknek szánt aprított karalábét és megsózzuk. Fedő alatt 45 percig pároljuk, amíg a karalábék megpuhulnak.

A töltött karalábékat kiszedjük. A főzeléket joghurtos habarással sűrítjük, amihez a keményítőt elkeverjük a joghurttal és belekeverjük a finomra vágott kaprot. Az egészet a főzelékhez adjuk úgy, hogy először belekeverünk egy kevés forró főzőlevet a joghurtba és így adjuk a főzelékhez. 10 perc alatt sűrűre főzzük, ha kell sózzuk, borsozzuk. Vissztesszük a töltött karalábékat és az egészet megszórjuk morzsával és reszelt sajttal. Felső grill fokozaton addig sütjük, amíg a sajt és a morzsa megpirul. A végén még meghintjük finomra vágott kaporral és tálaljuk.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr577465738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek