Hozzávalók
- 80 dkg krumpli
Összesen 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség. a mi esetünkben:
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg karfiol
- 1 db kisebb karalábé
- 2 szál zöldspárga
- 10 dkg kelkáposzta
- 10 dkg spenót
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej kisebb lilahagyma
- ½ db póréhagyma
- 3 ek étolaj
- 2 dkg vaj
- Só, bors
Bubble and squeak: rettenetesen finom kaja Angliából
Hozzávalók
- 80 dkg krumpli
Összesen 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség. a mi esetünkben:
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg karfiol
- 1 db kisebb karalábé
- 2 szál zöldspárga
- 10 dkg kelkáposzta
- 10 dkg spenót
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej kisebb lilahagyma
- ½ db póréhagyma
- 3 ek étolaj
- 2 dkg vaj
- Só, bors
Viszont annyira jó cuccról van szó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:
A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.