Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt (kenyérliszt vagy BL 55-ös sima liszt)
- 1 ek (5 g) instant élesztő
- 1 ek cukor
- 280 ml langyos víz
- 1 tk só
A töltelékhez
- 20 dkg gomba vegyesen
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb, friss gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 4 ek pirított szezámolaj
- 25 dkg darált marhahús
- ízlés szerint kész ötfűszer keverék vagy szegfűbors, csillagánizs, édesköménymag, fahéj és szegfűszeg
- 5 ek szójaszósz
- 1 ek chili lekvár vagy más csípős cucc
- tört fekete bors
A villámgyors mártogatóshoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 1 tk reszelt gyömbér
- 3 ek szezámolaj
- 1 dl Szójaszósz
Kínai pirított gőzgombóc ötfűszeres-marhahúsos töltelékkel
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt (kenyérliszt vagy BL 55-ös sima liszt)
- 1 ek (5 g) instant élesztő
- 1 ek cukor
- 280 ml langyos víz
- 1 tk só
A töltelékhez
- 20 dkg gomba vegyesen
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb, friss gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 2 szál közepes sárgarépa
- 4 ek pirított szezámolaj
- 25 dkg darált marhahús
- ízlés szerint kész ötfűszer keverék vagy szegfűbors, csillagánizs, édesköménymag, fahéj és szegfűszeg
- 5 ek szójaszósz
- 1 ek chili lekvár vagy más csípős cucc
- tört fekete bors
A villámgyors mártogatóshoz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 1 tk reszelt gyömbér
- 3 ek szezámolaj
- 1 dl Szójaszósz
A gőzgombóchoz első lépésben elkészítjük a kelt tésztát. Ehhez a hozzávalókból fényes, feszes tésztát dagasztunk, majd egy órát meleg helyen pihentetjük konyharuhával letakarva. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket.
Apróra vágjuk a gombát és forró serpenyőben lepirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a friss megpucolt, lereszelt gyömbért illetve az újhagymát. Megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk a sárgarépát, hozzáöntünk még egy kevés pirított szezámmagolajat hogy szaftosabb legyen, majd hozzáadjuk a darált húst is. Jól összekeverjük, átpirítjuk majd fűszerezzük. Az ázsiai ötfűszer keverékhez az összetevőiből az egész csillagánizst illetve a fahéjat egészben a raguhoz adjuk, majd a maradék három fűszert mozsárban összetörjük, és ezt is a serpenyőbe tesszük a fekete őrölt borssal együtt. Szójaszósszal ízesítjük, majd jó alaposan összekeverjük. Ha csípősre szeretnénk akkor hozzá keverünk ízlés szerint chili lekvárt, vagy valamilyen csípős paprikát, ezzel készen is van a töltelék.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és hengerré formáljuk. Félbe vágjuk, szeleteket vágunk belőle és kézzel koronggá formázzuk őket egyesével, úgy hogy a lapok peremrésze valamivel vékonyabb legyen. A kilapított korongokkba félkanálnyi tölteléket teszünk és a széleknél fogva összecsippentjük úgy, hogy kis batyukat képezzünk belőle.
A kész gombócokat kevés olajon egymás mellé helyezzük egy nagyobb edényben, egy percig finoman pirítani kezdjük, majd kb. 2,5-3 dl forró vizet öntünk rá és gyorsan lefedjük. Vigyázzatok, a forró olajos lábasba öntött víz – főleg gázláng használata mellett – veszélyes tud lenni a felcsapó gőzök miatt, legyetek óvatosak. Ahogy belement a víz, gyorsan fedjétek is le és ne ijedjetek meg a nagy sistergéstől! Kis lángon forralva, fedő alatt pároljuk a gombócokat, míg elpárolog a víz (kb 6-7 perc), ezután jöhet is a tálalás. Ehhez egy villámgyors mártogatóst készítünk: zúzott fokhagymát, apróra vágott újhagymát, kevés reszelt gyömbért, pirított szezámolajat és szójaszószt keverünk össze, és már kész is, lehet enni a puha gombócokat a szószba mártogatva!