Hozzávalók
Zé házi chiliszósza( kb. 2 dl szószhoz)
- 20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban
- 15 dkg sárgarépa
- 20 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 cl fehérbor- vagy almaecet
- 1 púpozott ek barna cukor
- 1 tk só
- 1 mk őrölt bors
- 1 db lime
- 1 ek Worchestershire szósz
- 2 dl víz
Konfitált fokhagyma
- 8 fej fokhagyma
- repceolaj
- olívaolaj
- tarkabors
- 2 babérlevél
- 3 - 4 ág kakukkfű
Vörösboros só
- 1 üveg vörösbor
- 50 dkg dúrva szemű só
A 3 legjobb gasztroajándék húsimádóknak
Hozzávalók
Zé házi chiliszósza( kb. 2 dl szószhoz)
- 20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban
- 15 dkg sárgarépa
- 20 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 cl fehérbor- vagy almaecet
- 1 púpozott ek barna cukor
- 1 tk só
- 1 mk őrölt bors
- 1 db lime
- 1 ek Worchestershire szósz
- 2 dl víz
Konfitált fokhagyma
- 8 fej fokhagyma
- repceolaj
- olívaolaj
- tarkabors
- 2 babérlevél
- 3 - 4 ág kakukkfű
Vörösboros só
- 1 üveg vörösbor
- 50 dkg dúrva szemű só
Zé házi chiliszósza
Burgerekbe, szendvicsekbe, grillezett húsokhoz, vagy egy brutál sültkolbász mellé elengedhetetlen! Ha szeretitek a csípőset, főzzetek magatoknak is rendszeresen házi chiliszószt, mert pofonegyszerű és a végeredmény messze felűlmúlja bármelyik bolti cuccot.
A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb hasábokra vágva párolóedényben vagy serpenyőben kevés vízzel puhára pároljuk. A paprikákat kicsumázzuk, és félbevágva aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a párolt sárgarépát. Hosszabb ideig, úgy 4-5 percig turmixoljuk, hogy minél finomabb állagú legyen. Átöntjük egy lábasba, és kis lángon főzni kezdjük. Beleküldjük az ecetet, a sót, a borsot, a cukrot, a Worcestershire szószt, a halszószt és egy félbevágott − száraz serpenyőben a vágási felületével lefelé sötét színűre pirított − lime levéből 1 evőkanálnyit. Alacsony lángon, gyakran átkeverve kb. 40 percig főzzük, míg szósz állagúra sűrűsödik. Egy kislyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd steril üvegbe töltjük. Hűtőben hosszú ideig eláll tartósítószer nélkül is.
Konfitált fokhagyma
A csomag legillatosabb és legfinomabb darabja. Alig van meló vele, a végeredmény pedig egy elképesztően durván aromatizált olajban úszkáló ízletes, vajpuha fokhagymák, amik jellegzetessége, hogy bármire rátesszük, az finomabb lesz tőle. Szendvicsek, húsok, tészták, saláták, vagy egyszerűen csak egy pirítós elmaradhatatlan tartozéka lesz.
Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, majd egy lábosban a két féle olajjal felöntjük úgy hogy az olaj épp ellepje. A gerezdek tisztítását végezzük kézzel, a klasszikus késsel való megroppantás itt nem működik, mert szép, érintetlen, egész fokhagymagerezdeket kell kapnunk. Ízesítjük tarkaborssal, friss vagy szárított babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal és először közepes lángon melegítjük, de csak addíg amíg elkezd gyöngyözni, majd a legalacsonyabb fokozaton konfitáljuk mind addíg amíg isteni illatuk nem lesz és a gerezdek meg nem puhulnak. Édes- krémes fokhagymát kapunk így. Az egészet lezárható üvegbe öntjük az olajjal együtt.
Vörösboros só
A só lehet több is, mint egy unalmas, fehér színű ízfokozó. Ez a színes, vörösboros só jól néz ki, baromi jó illata van és nagyon jól működik nagy szelet húsokra szórva. Minden konyhában ott a helye!
Lábosba öntjük az egész üveg vörösbort, alacsony lángon hevítjük, mind addíg amíg kb 1 dl bor redukció nem lesz a lábosunk alján. Hűni hagyjuk, majd hozzáadjuk a sót. Összekeverjük, majd egy tepsibe borítjuk és néha megkevergetve ezen szárítjuk ki 1- 2 nap alatt szobahőmérsékleten. Ha kiszáradt üvegekbe töltjük és mehet is a fa alá.