Hozzávalók
A házi tésztához:
- 500 g liszt
- 5 db tojás
- 1 tk só
Az Alfredo pastához (2 személyre)
- 400 g friss tagliatelle
- 200 cm-es zöldborsó
- 40 g reszelt parmezán
- 40 g vaj
- só
- bors
- szerecsendió
A lasagne puttanescához (4 személyre)
- 600 g friss lasagne tészta
- 100 g reszelt parmezán
- 100 g friss mozzarella
A paradicsomszószhoz
- 1 fej salottahagyma
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g olajbogyó
- 1 ek kapribogyó
- 1 csipet chilipehely
- 400 g koktélparadicsom konzerv
- 1 tk finomra vágott kakukkfű
- 1 tk finomra vágott rozmaring
- 1 marék bazsalikom
A besamelhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 700 ml tej
- szerecsendió
- só, bors
Olasz tészták házilag: alfredo pasta és lasagne puttanesca
Hozzávalók
A házi tésztához:
- 500 g liszt
- 5 db tojás
- 1 tk só
Az Alfredo pastához (2 személyre)
- 400 g friss tagliatelle
- 200 cm-es zöldborsó
- 40 g reszelt parmezán
- 40 g vaj
- só
- bors
- szerecsendió
A lasagne puttanescához (4 személyre)
- 600 g friss lasagne tészta
- 100 g reszelt parmezán
- 100 g friss mozzarella
A paradicsomszószhoz
- 1 fej salottahagyma
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g olajbogyó
- 1 ek kapribogyó
- 1 csipet chilipehely
- 400 g koktélparadicsom konzerv
- 1 tk finomra vágott kakukkfű
- 1 tk finomra vágott rozmaring
- 1 marék bazsalikom
A besamelhez
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 700 ml tej
- szerecsendió
- só, bors
Nyilván nem tartozik a leggyorsabban elkészülő ételek közé, itt most nem is a 10-15 perc alatt összedobott olasz tésztareceptekről van szó. De aki evett már friss tésztát, az jól tudja, hogy egészen egyszerűen összehasonlíthatatlan a bolti száraz tésztákkal. Vessétek bele magatokat a pasta fresca univerzumba!
Ebben a posztban az olasz alaptésztán kívül két ebből készülő tésztaételt is bemutatunk. Az első egy alfredo pasta zöldborsóval, vajjal és parmezánnal, a másik pedig egy igazán ütős darab: puttanesca lasagne sok chilivel.
Alaptészta:
A lisztet a tojással és a sóval robotgépben összedolgozzuk, amíg sima, ruganyos tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ezután a tésztát tésztagéppel kinyújtjuk és formázzuk, attól függően, hogy milyen pastát készítünk majd.
Az Alfredo szószhoz:
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. A zöldborsót sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a friss tagliatellét is és 1,5 percig főzzük. Leszűrjük, de egy keveset félreteszünk a főzőléből. A serpenyőbe borítjuk a tésztát és a borsót, megszórjuk a reszelt parmezánnal és hozzáadunk néhány evőkanálnyit a tészta főzőlevéből. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, összeforgatjuk és azonnal tálaljuk.
A lasagne puttanescához:
A hagymát finomra vágjuk és egy serpenyőben, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a finomra szeletelt fokhagymát és a durvára darabolt olajbogyót. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót és a chilipelyhet. Végül hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és összefőzzük. A végén durvára vágott rozmaringot és kakukkfüvet adunk hozzá, és sóval, borssal ízesítjük. 10 perc alatt készre főzzük és a legvégén friss bazsalikomot is tépkedünk bele
A besamelhez egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Több lépésben hozzáadjuk a tejet és kevergetve sűrűre főzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Összeállítjuk a lasagnét: egy hőálló edény aljára kevés puttanesca mártást kanalazunk, ráfektetjük a friss lasagne lapot és megkenjük besamelmártással. Megszórjuk parmezánnal, majd ismét a puttanesca mártás következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg megtelik a tál. Felülre tésztalapot, besamelt, reszelt parmezánt és darabokra tépkedett mozzarellát teszünk. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.