A tökéletes gőzgombóc receptje
Írta: Street Kitchen - 2016-03-04 09:11

Aki volt már Ausztriában síelni, az bizonyára már elgondolkodott egy hüttében ücsörögve azon, hogy vajon hogyan lehetne azt a fantasztikus gőzgombócot otthon is reprodukálni. Nem akarunk nagyképűnek tűnni, de így! Próbáljátok ki ezt a receptet lépésről-lépésre és a végeredmény egy nagyon pöpec gőzgombóc lesz. 

Gőzgombóc recept (9-10 gombóchoz)

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 3,5 dl langyos tej
  • 60 g cukor
  • 1 mokkás kanál só
  • 30 g élesztő
  • 25 dkg szilvalekvár
  • olvasztott vaj a kenéshez
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • cukrozott, darált mák

A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a lanygos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.

Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk.

A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal.

A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.

Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr168432834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek