A 3 legjobb retro snack: pogácsa, sajtos ropogós és káposztás kifli
Írta: Street Kitchen - 2016-03-12 09:54

Ha szerettek sütni-főzni, egy jó pogácsa recept nem hiányozhat a leltárból. Ha pedig a pogit kipipáltátok, akkor jöhet a Dóra-féle sajtos ropogós és az isteni káposztás kifli is!

Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)

pogacsa.jpg

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg juhtúró
  • 1 ek só
  • opcionális: 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
  • 50 ml tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1,2 dl tej
  • 2 tojás

img_01592.jpg

A vajat összedolgozzuk a juhtúróval, majd hozzáadjuk a sót, 8 dkg reszelt juhsajtot és a tejfölt és ezekkel is elkeverjük a masszát. Eztuán hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a tojásokat és az élesztőt is. Jól összedolgozzuk és a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk és kis lyukú szaggatóval kiszaggatjuk. Negyed órát még pihentetjük a sütőpapírral letakart sütőlapon, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül meg.

Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)

sajtos_ropogos.jpg

  • 500 g liszt
  • 500 g vaj
  • 500 g zsíros túró
  • 1 ek só
  • tojás a kenéshez
  • sajt a szóráshoz

A vajat és a lisztet összedolgozzuk, majd a túrót és a sót is hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk. A teljeses felületét megkenjük kissé felvert tojással, majd derelyevágóval falatnyi darabokra vágjuk. A falatnyi süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra tesszük és megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sülnek. 

img_0175.jpg

Káposztás kifli (kb. 60 db)

kaposztas_kifli.jpg

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g cukor
  • 15 g élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kg káposzta
  • 50 g cukor
  • 50 g zsír
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 evőkanál só

A káposztát finomra vágjuk. Egy nagyobb lábosban 2 ek cukrot karamellizálunk. Amikor szép borostyán színű a cukor, hozzáadjuk a káposztát és a vajat, majd sózzuk, borsozzuk és magas lángon lepirítjuk, majd puhára pároljuk a káposztát.

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk 1 tk cukorral.  Robotgép keverőtáljában összedolgozzuk a lisztet a puha vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, a tojáskat, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, majd kézzel is átgyúrjuk. Fóliába csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután, lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát és kb. 15 cm átmérőjű kör alakban kisszaggatjuk. A korongokat 8 részre vágjuk – háromszögeket kapunk. A kihűlt káposztából egy kiskanálnyit halmozunk a tésztára, feltekerjük kiflialakban és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr908464814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek