Sonkás szendvics tökéletes buggyantott tojással
Írta: Street Kitchen - 2016-03-26 06:56

Ha húsvét, akkor tojás minden mennyiségben. Most megmutatjuk hogyan lehet tökéletes buggyantott tojást készíteni, de lesz még kalács, sonka, tormakrém, medvehagyma pesto, egy szóval minden amitől húsvét a húsvét!

img_9943.jpg

A buggyantott tojáshoz:

  • 2 tojás
  • 1 ek ecet/citrom
  • 1 tk só
  • víz

A tormakrémhez:

  • torma
  • tejföl
  • majonéz
  • bors
  • metélőhagyma

A medvehagyma pesztóhoz:

  • egy csokor medvehagyma
  • hántolt mandula
  • olívaolaj
  • bors

A tálaláshoz:

  • 2 szelet kalács
  • vaj
  • 2 nagy szelet főtt sonka

Tudomány a buggyantott tojás mögött!


Ahhoz, hogy tökéletes legyen a buggyantott tojásunk, a következő lépéseket és szabályokat kell betartanunk:

1. Mindig friss tojást használjunk! Minél frissebb a tojás, annál nagyobb az esély arra, hogy a vízben szépen egyben marad. Idősebb tojások hajlamosak atomjaira hullani. 

2. A vizünket forrás után vegyük alacsonyabb lángra, épp hogy csak gyöngyözzön! Ez nagyon fontos, hiszen nem főtt tojást szeretnénk készíteni és az sem lenne kívánatos, ha a lobogó víz széttépné a tojást.

3. Kissé ecetes sós vízben főzzük a tojást! Az ecet nem feltétlen szükséges, de nem árt. Ennek a tudományos háttere, hogy az ecet hozzáadásával megváltozik (csökken) a víz pH értéke, savasabb lesz ez pedig abban segít, hogy a tojás ne essen szét, hanem a fehérje teljesen körbeölelje a sárgáját.

4. Egy villa vagy fakanál segítségével képezzünk örvényt a vízben és az örvény közepébe öntsük a tojást! Ettől lesznek szép formásak.

5. A tojásokat először egyesével egy csészébe törjük, és nem túl magasról az örvény centrumába csúsztassuk!

6. A buggyantott tojásokat pontosan 3 percig főzzük! Kísérletekkel bizonyított, hogy pontosan ennyi idő kell a tokéletes buggyantott tojáshoz.

+ Tipp: Az elkészült tojásokat tegyük hideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.

img_9927.jpg

Ha túltettük magunkat a tökéletes buggyantott tojás okozta örömön, akkor lássuk, mire is lehet használni egy ilyen szépséget?! Húsvét van, tehát jelen esetben húsvéti sonkás, medvehagymás, tormás vonalon gondolkodva összeállítottunk egy jó kis szendvicset. Lássuk csak!

A tormakrémhez egy tálban összekeverjük az apróra reszelt tormát a tejföllel, majonézzel végül sózzuk, borsozzuk és aprított metélőhagymával tálaljuk.

A pestóhoz egy aprítóba pépessé zúzzuk a nagyobb darabokra vágott medvehagymát, a hántolt mandulát az olívaolajjal, sóval és borssal.

Felforrósítunk egy serpenyőt, felolvasztjuk benne a vajat és megpirítjuk a kalács szeletek mindkét oldalát. A visszamaradt vajban megsütjük a főtt sonka szeleteket és összeállítjuk a szendvicseket.

img_9941.jpg

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr118520918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek

Tetszett a bejegyzés? Kövesd az oldalt!

blog.hu