Hozzávalók
Lasssan sült marhaszegy
- 2 ½ kg marhaszegy
- 1 púpozott tk őrölt bors
- 2 tk füstölt paprika
- 2 tk őrölt római kömény
- ½ tk cayenne bors
- ½ dl olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 4 - 5 levél friss babérlevél
- 10 ág kakukkfű
- 1 konzerv aprított paradicsom
- só
- bors
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1 ½ ek vaj
- 12 db bébi sárgarépa
- 2 db póréhagyma
- 1 tk vaj
- 1 ek cukor
- víz
- só, bors
- újkrumpli
A leveshez
- ½ db zeller gumó
- 2 db krumpli
- 2 - 3 db fehérrépa
- 1 db paszternák
- 4 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma (héjastul alaposan megmosva)
- 1 db karalábé
- ½ db zöldpaprika
- 1 fej fokhagyma (egészben, alaposan megmosva)
- 0.25 db kelkáposzta
- 3 tk só
- 1 tk szemesbors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej brokkoli (a kis rózsás részénél levágva)
- 1 marék zöldborsó
- Orzo tészta
A gombagombócokhoz
- 1 db sonkahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- vaj
- olaj
- gomba
- puffasztott rizs
- só
- bors
- 1 db kezeletlen citrom héja
- 1 ek citromlé
- 1 ág friss tárkony
- 1 db tojás
- 1 ek liszt
Citromos-pisztáciás szelet
Az alaphoz
- 5 dkg pisztácia liszt
- 0.33 marék pisztácia
- 10 dkg finomliszt
- 1 ½ tk só
- 1 ½ tk sütőpor
- 3 dkg porcukor
- 1 tk citromhéj
- 13 dkg hideg vaj
- 2 ek porcukor
A töltelékhez
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- ½ tk sütőpor
- csipet só
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 ek citromlé
- 1 ek finomliszt
- 1 marék pisztácia
A legjobb vasárnapi kaják
Hozzávalók
Lasssan sült marhaszegy
- 2 ½ kg marhaszegy
- 1 púpozott tk őrölt bors
- 2 tk füstölt paprika
- 2 tk őrölt római kömény
- ½ tk cayenne bors
- ½ dl olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 4 - 5 levél friss babérlevél
- 10 ág kakukkfű
- 1 konzerv aprított paradicsom
- só
- bors
- 1 üveg száraz vörösbor
- 1 ½ ek vaj
- 12 db bébi sárgarépa
- 2 db póréhagyma
- 1 tk vaj
- 1 ek cukor
- víz
- só, bors
- újkrumpli
A leveshez
- ½ db zeller gumó
- 2 db krumpli
- 2 - 3 db fehérrépa
- 1 db paszternák
- 4 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma (héjastul alaposan megmosva)
- 1 db karalábé
- ½ db zöldpaprika
- 1 fej fokhagyma (egészben, alaposan megmosva)
- 0.25 db kelkáposzta
- 3 tk só
- 1 tk szemesbors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 fej brokkoli (a kis rózsás részénél levágva)
- 1 marék zöldborsó
- Orzo tészta
A gombagombócokhoz
- 1 db sonkahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- vaj
- olaj
- gomba
- puffasztott rizs
- só
- bors
- 1 db kezeletlen citrom héja
- 1 ek citromlé
- 1 ág friss tárkony
- 1 db tojás
- 1 ek liszt
Citromos-pisztáciás szelet
Az alaphoz
- 5 dkg pisztácia liszt
- 0.33 marék pisztácia
- 10 dkg finomliszt
- 1 ½ tk só
- 1 ½ tk sütőpor
- 3 dkg porcukor
- 1 tk citromhéj
- 13 dkg hideg vaj
- 2 ek porcukor
A töltelékhez
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- ½ tk sütőpor
- csipet só
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 ek citromlé
- 1 ek finomliszt
- 1 marék pisztácia
Lasssan sült marhaszegy
Egy kis tálkában összekeverjük a borsot, fűszerpaprikást, római köményt és cayenne borsot. A hús egyik oldalát megsózzuk és bemasszírozzuk a fűszerkeverék felével. A húst megfordítjuk és megismételjük a sózást és fűszerezést. Egy elég méretes, kissé magasabb falú tepsit a tűzhelyre teszünk, eloszlatjuk rajta az olajat és alákapcsolunk. A húst beletesszük a zsíros oldalával lefelé és mindkét oldalát megkérgesítjük. A lepirult húst egy tányérba félretesszük. A lángot alacsonyra vesszük és a visszamaradt olajban még egy kis olajat öntünk, ebben kissé megpirítjuk a felszeletelt hagymát, a megroppantott fokhagymát. Hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfű ágakat és a paradicsomkonzervet. Alaposan összekeverjük és megsózzuk és megborsozzuk, majd felöntjük a borral és visszatesszük a marhahúst és meglocsoljuk a szafttal. 175 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt 2,5 óra alatt omlósra sütjük. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát és visszatesszük a tepsit, addig, amíg a hús megpirul. A szaftból eltávolítjuk a fokhagyma darabokat, a zöldfűszereket és a felesleges zsírt és a tűzhelyen beforraljuk. Végül hideg vajdarabkákat vágunk a tetejére és összekeverjük.
Fényezett mázas zöldségek
Egy lábas vízben feltesszük főni az újkrumplit. Egy serpenyőben felolvasztunk 1/2 ek vajat, beletesszük a répákat és a nagyobb darabokra vágott póréhagymát. Megszórjuk cukorral, frissen őrölt borssal és egy csipet sóval. és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségek feléig érjen. Egy serpenyő méretű sütőpapírt összegyűrünk, bevizezünk és lefedjük a serpenyőt vele és 10 percig pároljuk, majd eltávolítjuk a papírt és elforraljuk a maradék folyadékot, majd egy tányérba kiszedjük. A serpenyőbe teszünk még 1/2 ek vajat és átforgatjuk benne a készre főtt burgonyát. Miután kissé lepirultak a krumplik, visszatesszük a zöldségeket.
Zöldségleves gombagombócokkal
Egy lábasba tesszük az egészben hagyott, megmosott, megpucolt zöldségeket (kivéve a brokkoli kisebb rózsáit), a sót és a borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha a zöldségek megfőttek kivesszük őket a lábasból, és leszűrjük a lét.
A felaprított sonkahagymát, fokhagymát vajas-olajos keveréken megdinszteljük. Apróra kockázzuk a gombát és a hagymához adjuk. Nagy lángon megpirítjuk a hagymákat majd az egészet félre tesszük egy tálba. A meleg gombához adjuk a puffasztott rizst, összeforgatjuk és sózzuk, borsozzuk. Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromlevet, a felaprított tárkonyt és a kissé felvert tojást. Az egészet alaposan összekeverjük. Egy kis lábasba átkanalazunk és felforralunk kb. 3 merőkanálnyi lét. A gombás masszához hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük és diónyi gombócokat formálunk belőle, amiket a forrásban lévő alaplében 5-6 perc alatt készre főzünk, majd félretesszük őket egy tányérba. Az alaplében kifőzzük a tésztát és a főzési idő utolsó 2 percében hozzáadjuk a visszamaradt, nyers brokkoli rózsákat, majd leszűrjük.
Citromos-pisztáciás szelet
A pisztáciát liszt állagúvá aprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, porcukrot, citromhéjat. Robotgéppel összekeverjük és részletekben hozzáadjuk a hideg vajat, majd a nagyobb darabokra vágott pisztáciát. A morzsás keveréket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és egy pohárral lenyomkodjuk. 160 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütjük.
A tojásokat kissé felverjük és hozzáadjuk a cukrot, sütőport, sót és egy habverővel habosra kikeverjük. Beletesszük a citromhéjat, a citromlevet, lisztet és alaposan összekeverjük. Elkeverjük benne a durvára vágott pisztáciát és a kekszes alapra önjük, elegyengetjük. A 160 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A sütemény tetejét porcukorral szórjuk meg.