A 4. adás receptjei: ananászos adás, azaz Hawaii pizza, Big Kahuna Burger, ananászos mini tartok és Pina Colada
Írta: Street Kitchen - 2016-10-22 11:40

Ebben az adásban egy kis nyári hangulatot szerettünk volna csempészni a zord őszi napok közé, izgalmas ananászos receptekkel rukkoltunk elő. Zé megmutatja, hogyan csináljatok Hawaii pizzát otthon, Jani a Ponyvaregényből ismert Big Kahuna Burger receptjét osztja meg, de az édesszájúakra is gondoltunk, mert Lili ananászos mini tartokat, Klári pedig eredeti Pina Coladat csinál. Próbáljátok ki őket!

A teljes TV adásainkat keressétek az RTL Most oldalán!

Hawaii Pizza

Hozzávalók (4 db-hoz):

A tésztához:

  • 1/2 kg kenyérliszt (BL 80)
  • 25 g élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor

A pizza szószhoz:

  • 2 fürt koktélparadicsom (kb. ½ kg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek szárított oregano
  • szerecsendió
  • só, bors

Az összeszereléshez:

  • 125 g mozzarella
  • 150 g főtt füstölt sonka
  • 1 konzerv ananász

img_0766.JPG

A vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Összekeverjük, majd félrerakjuk 6-7 percre. Egy keverőtálban a lisztet, a sót, az olívaolajat és végül a felfuttatott élesztős vizet.  10-15 perc alatt szép fényes tésztává dagasztjuk. Egy konyharuhával takarjuk le és meleg helyen, kb. 1 órát hagyjuk kelni.  Egy lisztes nyújtódeszkán néhány mozdulattal átgyúrjuk kissé, majd 4 egyenlő részre vágjuk. A kis részekből bucikat formázunk, egy konyharuhával letakarva pár percig kelesztjük még. A pizzákat kinyújtjuk max 1 cm vastagságúra. A sütőt a legmagasabb fokozatra felmelegítjük. Egy teflon serpenyőt a tűzhelyen felforrósítunk, ha forró, akkor szórunk bele egy kis lisztet, majd beleteszünk egy pizzát. Megkenjük a tetejét a pizza szósszal, rádobunk sonkaszeleteket és ananász kockákat, valamint rátépkedünk egy kis mozzarellát. Ha elkezdett a pizza alja barnulni, akkor pár percre bedobjuk a forró sütőbe.

A paradicsomszószhoz a félbe vágott koktélparadicsomokat egy hőálló tálba tesszük. Ráhelyezzük a paradicsomok szárát is és a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, balzsamcettel, szárított oregánóval, olívaolajjal és egy kis frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Grill fokozaton, 200 fokon kb. 15 percig sütjük. A paradicsomok szárait eltávolítjuk. Egy villával alaposan összenyomkodjuk az egészet (akár le is botmixerelhetjük.)

Big kahuna burger

Hozzávalók (3 főre):

A teriyaki szószhoz:

  • 150 ml szójaszósz
  • 2-3 ek rizsbor
  • 6 ek barna cukor
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1ek keményítő

Az összeszereléshez:

  • 1 db ananász
  • ½ kg darált marhahús
  • 1 ek étolaj
  • bacon
  • cheddar sajt

img_0764.JPG

A szójaszószt, a rizsbort, a barna cukrot, a gyömbért és a fokhagymaport egy gyorsforralóban alaposan összekeverjük, majd összeforraljuk. Egy tálban csomómentesre keverjük a keményítőt 1 dl vízzel és a szószhoz adjuk, egy habverővel elkeverjük, majd ha ismét felforrt félretesszük. Az ananásznak levágjuk a tetejét, majd meghámozzuk, karikákra vágjuk, eltávolítjuk ügyesen kemény közepét, majd egy forró, száraz serpenyőben alaposan lesütjük. A darált húsból húspogácsákat formázunk, majd egy forró, olajos serpenyőben mindkét oldalukat lesütjük, úgy, hogy közben sózzuk, borsozzuk, és kissé lenyomkodjuk, hogy szép arany barnára piruljon, valamint a fordításnál egy szelet sajtot teszünk a tetejére. A lepirult bucit megkenjük 1 evőkanál szósszal, ráteszünk egy húspogácsát, egy ananász karikát, 2 szelet sült bacont és végül teriyaki szósszal megkent, lepirított buci tetővel fedjük be.

Ananászos mini tartok Lilitől

Hozzávalók (kb. 10-12 db-hoz):

A tészthoz:

  • 250 g liszt
  • 1 csipet só
  • 150 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 rúd vanília
  • 80 g porcukor
  • 30 g mandula ledarálva
  • 1 db tojás

A karamellhez:

  • 250 g barna cukor
  • 30 ml víz
  • 170 ml zsíros tejszín
  • 2-3 ek hideg vaj
  • 1 nagy csipet só

Az összeszereléshez:

  • 1 konzerv szeletelt ananász

img_1244.JPG

A tésztához a szoba hőmérsékletű vajat és a porcukrot kikeverjük habosra, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a tojást, a vanília rúd kikapart magjait és a sót, majd elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Egy pár percig összedolgozzuk, amíg nagyjából összeállt már, majd egy lisztezett munkalapon kézzel kissé átdolgozzuk és hűtőben pihentetjük minimum fél órát, de akár egy éjszakát. A cukrot és vizet addig forraljuk kis lángon, amíg karamell színű nem lesz, majd a tűzről levéve, óvatosan elkeverjük benne a tejszín és a sót. Egy pár percig forraljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Ha a tészta elegendő időt pihent már, akkor kinyújtjuk és kiszaggatjuk egy nagy szaggatóval (nagyobb legyen, mint egy karika ananász). A tészták széleit fodrosra behajtogatjuk (hogy a karamell ne menjen majd ki), egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd kanalazunk rá 1-1 evőkanál karamellszószt és ráültetünk 1-1 karika ananászt. 180 fokos sütőben kb. 18-20 percig sütjük őket, majd meglocsoljuk még több szósszal.

Pina colada

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 nagy ananász
  • 2 dl ananászlé
  • 8 cl rum
  • 1 dl sűrű kókusztej
  • 4-5 tk porcukor
  • zúzott jég

img_0844.JPG

Az ananász tetejét, „kalapját” levágjuk, majd egy késsel és kanállal kibelezzük, majd a húsát egy turmixgépe tesszük. Hozzáadjuk a kókusztejet, a porcukrot, az ananászlét, rumot és tört jeget. Alaposan összezúzzuk, majd visszaöntjük az ananászba a kész koktélt.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr1111827639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek