OMG: házi csirke nuggets édes-savanyú szósszal
Írta: Street Kitchen - 2016-10-28 09:48

A gyorséttermi jellegű csirke nuggets csaknem teljes mértékben reprodukálható otthoni körülmények között. Mutatjuk hogyan csináld.

Néhány keresetlen gondolat a csirke nuggetsről

A csirke nuggets elkészítéséhez csirkemell filét, vagy csirke felsőcomb filét kell használni. Utóbbiról a bőrt el kell távolítani darálás előtt, ezt vagy vágjátok le egy éles késsel, vagy kérjétek meg rá a hentest. A jellegzetes nuggets állag elérésének titka az, hogy a húst tulajdonképpen nem csak egyszerűen ledarálni kell, hanem egy pépes masszát kell készíteni belőle, ami természetesen nem túl szép látvány, de a cél érdekében muszáj abszolválni ezt a lépést. Ezt az állagot egy hétköznapi konyhai aprítógéppel tudjátok a legegyszerűbben elérni. Nagyon finomra darált csirkehússal is meg lehet próbálni, az íz úgy is remek lesz, de mi most a tökéletességre törekszünk!

A másik fontos tényező a bolti/gyorséttermi csirke nuggets illúziójának megteremtése szempontjából a panírozás: természetesen használhattok klasszikus zsemlemorzsát is és azzal is finom lesz, de ha jobban szeretnétek törekedni a hasonlóságra, akkor keressetek a boltban pankó morzsát, lehetőség szerint abból is finomabb szemű verziót. Ha túl nagy darabokban van a pankó morzsa, akkor groteszk sündisznókat fogtok sütni vele, de ha csak ilyet találtatok, akkor persze az is megoldás ha egy kicsit összetöritek panírozás előtt. 

img_9615.jpg

Hozzávalók:

A csirke nuggetshez:

  • 0,5 kg csirke felsőcomb filé
  • fokhagyma granulátum
  • kb 2 tk só
  • bors

A panírozáshoz:

  • liszt
  • tojás
  • finomszemű pankómorzsa

Az édes-savanyú szószhoz:

  • 220 g barackdzsem
  • 2 ek méz
  • 3 ek almaecet
  • 3 tk keményítő
  • 1 tk szójaszósz
  • 1 tk mustár
  • 1/4 tk fokhagymapor
  • 4 tk viz

A csirkehúst feldaraboljuk és egy aprítógépbe dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés fokhagyma granulátummal ízesítjük, majd addig daráljuk a géppel, amíg egészen pépes állagú húsmasszát nem kapunk. Ebből a masszából megformázzuk a nuggetseket, majd lisztbe, felvert tojásba és végül pankómorzsába vetjük őket. 170 fok körüli olajban szép aranybarnára sütjük őket, majd itatóspapíron landolnak. 

A szószhoz az aprítóba nyomjuk a barackdzsemet, a mézet, az almaecetet, a szójaszószt, a mustárt, a fokhagymaport és a sót, majd az egészet lezúzzuk. A vízben elkeverjük a keményítőt, majd a szósz alapot az aprítógépből egy kis lábasba öntjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáöntjük a keményítős vizet, majd néhány percig főzzük az egészet, ezután félretesszük. 

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr811845363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek