A 6. adás receptjei: itt vannak a 80-as évek, azaz csem. sert. sült. pir. burg. pár. káp; kaszinótojás és Budapest bélszín
Írta: Street Kitchen - 2016-11-05 11:50

Ebben az adásban visszarepültünk az időben és felelevenítettük a felejthetetlen 80-as éveket. Zoli és Jani a vendéglők két ikonikus ételét a csemege sertés sültet és a Budapest bélszínt készítették el, Lili pedig azt, ami nélkül nem létezett anno házibuli, franciasalátát kaszinótojással. Bármennyire is retrók ezek a kaják, be kell látni, hogy hihetetlen finomak. Nosztalgiázzatok velünk és próbáljátok ki mindegyiket!

CSEM. SERT. SÜLT. PIR. BURG. PÁR. KÁP.

Hozzávalók:

A csemege sertés sülthöz:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 vöröshagyma
  • 3 tk. sűrített paradicsom
  • 2 ek. sertészsír
  • 2 dl víz
  • 1 tk. liszt
  • só, bors

A párolt káposztához:

  • 1 fej lilakáposzta (vagy fehér)
  • 5 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. sertészsír
  • 1 ek. őrölt kömény
  • 1 ek. ecet
  • 1 nagy csipet só
  • bors

A pirított burgonyához:

  • 1-1,5 kg főtt, kockákra vágott burgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 tk. pirospaprika
  • só, bors

csem_sert.JPG

Egy forró serpenyőben, 1 evőkanál zsíron, megkérgesítjük, az előzőleg alaposan megsózott, megborsozott, őrölt köménnyel megszórt és 1 evőkanál sűrített paradicsommal bemasszírozott karajt. Átrakjuk egy kisebb tepsibe, ráöntjük a húsra, a serpenyőben visszamaradt zsírt, mellétesszük a megroppantott fokhagymát és a felszeletelt hagymákat. A hagymákra rákanalazunk még 1 evőkanál zsírt és ráöntjük a vizet. 180 fokon kb. 2 órán át sütjük, úgy hogy folyamatosan forgatjuk a húst, és locsoljuk a szaftjával. Ha elkészült, akkor egy kis serpenyőbe a hús visszamaradt szaftját leszűrjük, hozzáadunk 1 evőkanál sűrített paradicsomot és az egészet lepirítjuk. Lisztet adunk hozzá és felöntjük 1-2 dl vízzel, ezzel elkészült a pecsenyelé.

A káposztának eltávolítjuk a torzsáját és vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábasban megkaramellizáljuk a cukrot (keverés nélkül), majd hozzáadjuk a sertészsírt és, ha elolvadt, akkor jöhet rá a vékonyra felszeletelt hagyma. Ha a hagyma összeesett, és az is megkaramellizálódott, akkor hozzáadjuk a káposztát és összeforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Kb. 15-20 percig pároljuk, majd jöhet hozzá az ecet.

Egy forró serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt, majd megpároljuk és lepirítjuk rajta a felaprított hagymát. Összeforgatjuk vele a pirospaprikát és a főtt krumplit, majd egy krumplinyomóval összetörjük az egészet. Sózzuk, borsozzuk és nagy lángon alaposan lepirítjuk.
Egy pár szelet karajt egy tányérra teszünk, meglocsoljuk a pecsenyelével, majd pirított burgonyát és párolt káposztát teszünk mellé.

Kaszinótojás franciasalátával

Hozzávalók:

A majonézhez:

  • 4 tojás sárgája
  • 5 dl napraforgóolaj
  • 2 tk. mustár
  • ½ citrom leve
  • 3 ek. tejföl
  • 1 tk. kristálycukor
  • só, bors

A franciasalátához:

  • 200 g sárgarépa
  • 200 g zöldborsó
  • 100 g alma
  • 100 g krumpli
  • 150 g csemege uborka

A kaszinótojáshoz:

  • 5 db főtt tojás
  • 150 g főtt, áttört és kihűlt krumpli
  • 50 g lágy vaj
  • 1 dl víz
  • 2 tk. zselatin
  • só, bors, szerecsendió

kaszinotojas.JPG

Egy robotgéppel elkeverjük a tojások sárgáját, a mustárt, a citromlevet és egy kis sót, borsot, majd apránként elkezdjük hozzáadagolni az olajat. Először csak pár cseppet, majd vékony sugárban, addig, amíg hozzá nem adtuk az összeset. Ha mind benne van és el van keverve, akkor adunk még hozzá 1 evőkanál vizet, és elkeverjük. Szép habos majonézt kell kapnunk. A majonézes alapot tejföllel és cukorral keverjük el.
Egy tálban összekeverjük a megfőtt, apróra felkockázott burgonyát, és sárgarépát, a felkockázott csemege uborkát, és almát, a főtt zöldborsót és a bekevert tejfölös majonéz felét.

A főtt tojásokat félbevágjuk és a sárgájukat egy tálba tesszük, amiket egy villával összenyomkodunk. Habosra kikeverjük a puha vajjal, majd hozzáadunk 3 evőkanállal a megmaradt majonézből. Ezután jöhet a tört krumplit, majd sózzuk, borsozzuk és egy kis frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Habosra keverjük, és egy habzsákba töltjük. A tojásokra nyomunk bőven a habzsákba töltött krémből, a maradék krémből pedig 10 db kis kupacot nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire, amire ráborítjuk a megtöltött tojásokat. Meleg vízben feloldjuk a zselatint és a megmaradt tejfölös majonézhez öntjük, és elkeverjük. Szépen leöntjük a tojásokat vele és hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
Egy kidekorált tálra kanalazzuk a francia salátát és annak a tetejére pakoljuk a kaszinótojásokat.

Budapest bélszín

Hozzávalók:

A lecsóhoz:

  • 1 ujjnyi szelet zsírszalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tk. sűrített paradicsom
  • 5 db csiperke
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 dl alaplé (esetleg víz)
  • 1 csipet pirospaprika
  • só, bors

A húshoz:

  • 3 szelet bélszín
  • 3 szelet libamáj
  • 1 ek. olaj
  • pár csík zsírszalonna
  • liszt

bp_belszin.JPG

A szalonnát felkockázzuk és egy forró serpenyőn zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, amit kissé lepirítunk, ezután pedig jöhet az aprított hagyma és az egészet hagyjuk párolódni. Hozzáadjuk a felnegyedelt gombát, egy pár perc elteltével pedig mehet hozzá a felkarikázott paprika és a kockákra vágott paradicsom. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és fűszerpaprikával ízesítjük, majd, egy 5-8 perc alatt, hagyjuk a zöldségeket megpuhulni és összeesni.

A bélszín szeleteket szalonna csíkokkal, az oldala mentén, körbeöleljük és fokpiszkálókkal megtámogatjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat. Egy forró serpenyőben olajat hevítünk és megsütjük a bélszínszeletek mindkét oldalát, majd kiszedjük őket és pihentetjük őket egy 10 percig. A libamáj szeleteket lisztbe forgatjuk, majd a serpenyőben megsütjük mindkét oldalát.
A tálalásnál egy csésze rizs mellé tesszük a bélszín szeleteket, amiknek a tetejére jöhetnek a máj darabok, mellé pedig lecsót és szalmakrumplit tálalunk. Petrezselyemmel díszítjük.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr6411929651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek

Tetszett a bejegyzés? Kövesd az oldalt!

blog.hu