A 8. adás receptjei: olasz kaják, azaz, bárányragu kuszkusszal, bolognai spagetti, mascarponés gnocchi és kókuszos panna cotta
Írta: Street Kitchen - 2016-11-19 11:35

Ebben az adásban hozzányúltunk a kedvenc olasz receptjeinkhez. Zé csinál egy szicíliai bárányragut gránátalmás kuszkusszal, Jani megmutatja, hogyan készül az igazi bolognai spagetti, valamint egy paradicsomos-mascarponés gnocchit is összedob, Lili pedig megmutatja, hogyan kell panna cottát készíteni kókusztejből.

Zé-féle bárányragu kuszkusszal

Hozzávalók (2 éhes embernek):

A bárányraguhoz:

  • 400 g báránycomb
  • 1 vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál angol zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 csapott tk. koriandermag
  • 1 csapott tk. tarkabors
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 szem csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl víz
  • 1 db citrom
  • 1 marék aszalt sárgabarack
  • 5 dkg vaj
  • olívaolaj
  • só, bors

A kuszkuszhoz:

  • 1 pohár kuszkusz
  • 1,5 pohár forró víz
  • 1 gránátalma magjai
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

img_9965.JPG

Egy száraz, öntöttvas lábasban hevíteni kezdjük a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, koriandermag, tarkabors) egészen addig, amíg illatozni és pattogni nem kezdenek, majd egy mozsárban a fahéj kivételével porrá őröljük őket. A lábast forróra hevítjük, majd 3 evőkanál olívaolajat öntünk bele és pár perc alatt megkérgesítjük, lepirítjuk rajta a sózott, borsozott húskockákat. A húst a szaftjával együtt félretesszük egy lábasba. A lábasban felhevítünk 2-3 evőkanál olívaolajat, majd elkezdjük párolni és pirítani rajta a felaprított hagymát, a kisebb kockákra vágott zellert, valamint répát. Ha már üveges a hagyma, akkor jöhet mellé a felaprított fokhagyma, majd a paradicsompüré. Alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a borral és visszatesszük az előzőleg lepirított húst. Megszórjuk 3 teáskanál fűszerkeverékkel, majd babérlevéllel ízesítjük. Ráreszeljük a citrom héját. felöntjük egy kis vízzel és összeforgatjuk. Szépen rotyogtatjuk, hogy a hús megfőjön, majd amikor már majdnem kész az étel, puha a hús, akkor hozzáadjuk az aszalt barackot, és a fahéj rudat. Ha teljesen elkészült, akkor eltávolítjuk a babérlevelet és a fahéjat, majd hideg vajat kockázunk rá és összelötyögtetjük. Gránátalmás kuszkusszal tálaljuk, végül egy kis aprított mentával szórjuk meg.

A kuszkuszt egy edénybe tesszük, és felöntjük a forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, és lefedve 10 percig puhulni hagyjuk. A gránátalmát félbe vágjuk és a kuszkuszra ütögetjük a magjait., összeforgatjuk.

Bolognai spagetti

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 g darált marhahús
  • 400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
  • 1,5 dl jófajta száraz vörösbor
  • 1 tk. szárított oregano
  • 1/2 tk. szárított kakukkfű
  • 1 marék friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • 1/2 dl tej
  • parmezán
  • 1 csomag spagetti tészta
  • só, bors

img_0098.JPG

Finomra aprítjuk a vöröshagymát és egy löttyintésnyi olívaolajon párolni kezdjük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszelve a hagyma mellé dobjuk, ahogyan az apró szeletekre vágott angolzellert is. A soffritonak is nevezet zöldségalapot pirítgatni kezdjük, majd 3-4 perc után beletörjük a fokhagymákat is. Újabb 2 perc párolás után a zöldséges alapra dobjuk a darált marhahúst, amit kevergetve szépen fehéredésig pirítunk a lábasban. Ezután hozzáadjuk a passata di pomodoro-t, vagyis a passzírozott paradicsompürét és a vörösbort. Ízesítés következik: só, bors, szárított oregano és kakukkfű kerül bele. Lefedve minimum 1,5 órán át főzzük, amíg a zöldségek teljesen eltűnnek benne. Ekkor elkeverjük benne a kevés tejet és a finomra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. A ragut frissen főtt spagetti tésztára pakoljuk, végül parmezánt reszelünk rá.

Paradicsomos-mascarponés gnocchi

Hozzávalók:

  • 200 g mozzarella
  • 250 g gnocchi
  • 350 g passata
  • 3 szelet bacon
  • 1-2 ek. chilis olívaolaj (vagy sima olívaolaj)
  • 1 vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. mascarpone
  • 1 tk. szárított oregano
  • 1 tk. bazsalikom
  • ½ tk. szárított rozmaring
  • só, bors

img_0066_1.JPG

Egy forró serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és 1-2 perc alatt lepirítjuk rajta a nyers gnocchikat, majd félretesszük őket. A serpenyőbe beletesszük a felkockázott bacont, amit zsírjára pirítunk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha lepirultak, akkor felöntjük a passataval és hozzáadjuk a mascarponét, megszórjuk a szárított oreganoval, bazsalikommal és rozmaringgal, majd sózzuk és borsozzuk. Pár perc rotyogtatás után összeforgatjuk a gnocchival, a tetejére pedig rátépkedjük a mozzarellát. 220 fokos sütőben, felső grillen 10-15 perc alatt aranybarnára pirítjuk a sajtot. A tetejére friss bazsalikomot szórunk.

Kókuszos panna cotta gyümölcsös szósszal

Hozzávalók (4 főre):

A panna cottához:

  • 300 ml zsíros kókusztej
  • 300 ml tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. vaníliás cukor
  • 1,5 ek. zselatin

A gyümölcsös raguhoz:

  • 2 ek. eperlekvár
  • ½ ek. fekete ribizli lekvár
  • 1 kupica eperpálinka

img_9819.JPG

A kókusztejet, tejet, cukrot és vaníliás cukrot összemelegítjük. A zselatint egy kis vízzel elkeverjük, majd összekeverjük a tejes alappal. Kitöltjük kis pohárkákba, és minimum 2-3 órát hűlni hagyjuk. Ha teljesen megdermedt, akkor rákanalazunk a gyümölcsös raguból. A szószhoz összerottyantjuk a kétféle lekvárt az eperpálinkával, majd kihűtjük.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr3811971708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek