Hozzávalók
Az omlós-ropogós pitetésztához
- 350 g liszt
- 50 g porcukor
- 5 g só
- 270 g hideg vaj
- 1 db tojás
- 1 ek hideg víz
A creme brulee töltelékhez
- 8 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 ½ dl tej
- 1 ½ dl tejszín
- 1 csapott ek keményítő
A karamell bevonathoz
- 3 ek kristálycukor
- kézi sárkány
Extra süti: creme brulee pite - a hedonizmus kimaxolása
Hozzávalók
Az omlós-ropogós pitetésztához
- 350 g liszt
- 50 g porcukor
- 5 g só
- 270 g hideg vaj
- 1 db tojás
- 1 ek hideg víz
A creme brulee töltelékhez
- 8 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 ½ dl tej
- 1 ½ dl tejszín
- 1 csapott ek keményítő
A karamell bevonathoz
- 3 ek kristálycukor
- kézi sárkány
A tésztához lazán összegyúrjuk a lisztet, a porcukrot, a sót, a kockákra vágott hideg vajat, a tojást és a hideg vizet, ügyelve rá, hogy ne dolgozzuk túl. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd egy alaposan belisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. A felesleges tésztát levágjuk és egy alufóliával kibélelve babot öntünk rá nehezéknek, és így sütjük 180 fokon 15 percig. Ezután eltávolítjuk a nehezéket és a fóliát, majd további 10 percig sütjük üresen. Kivesszük a sütőből és félretesszük.
A creme brulee töltelékhez a tejet és a tejszínt összekeverjük és egy lábasban felmelegítjük (nem forraljuk fel!). A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a keményítővel, majd vízgőz fölé helyezzük és felöntjük a megmelegített tejjel és tejszínnel. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve, alacsony lángon addig keverjük, amíg puding állagú nem lesz. Az elősütött tésztára öntjük a creme brulee tölteléket és 160 fokon 20 percig sütjük, végül hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni. Tálalás előtt egyenletesen megszórjuk 3 evőkanál cukorral és egy kézi sárkánnyal ropogós karamellréteget olvasztunk rá. A megszilárdult karamellt egy kiskanállal összetörjük és már szeletelhetjük is a creme brulee pitét!