A 9. adás receptjei: fura sütik, azaz briós fagyi burger, sült tejberizs, fehércsokis gnocchi és céklás-chilis csokirota
Írta: Street Kitchen - 2016-11-26 12:00

Ebben az adásban furábbnál furább sütiket mutatunk nektek, lesz itt briós fagyi burger, sült tejberizs, édes gnocchi eperszósszal és egy céklás csokitorta is.

img_0386.JPG

Briós fagyi burger

Hozzávalók:

A brióshoz:

  • 250 g liszt
  • 30 g porcukor
  • 1 púpos teáskanál só
  • ½ dl langyos tej
  • 8 g élesztő
  • 3 db szobahőmérsékletű tojás
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tojás + jégcukor a tetejére

A málnaszószhoz:

  • 200 g fagyasztott málna
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. keményítő

Az összeállításhoz:

  • friss menta
  • csoki fagyi

img_0254.JPG

Egy keverőtálba tesszük a lisztet, porcukrot, sót és (a csipet liszttel, és cukorral, langyos tejjel) felfuttatott élesztőt. Egy dagasztókarral elkezdjük összegyúrni, közben hozzáadjuk egyesével a tojásokat és apránként a lágy vajat. Ha szépen összeállt a tészta, akkor lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen 2 órán keresztül kelni hagyjuk. Ezután még mindig a tálban, egy spatulával kissé megkavarjuk a tésztát, hogy összeessen, majd ismét kelesztjük 1,5 órát, de ezúttal a hűtőben, úgy, hogy fóliát nyomkodunk rá, hogy ne száradjon ki. Egy lisztezett munkalapon, kissé átgyúrjuk a tésztát, majd 6 db gombócot formázunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsire áttesszük, és egy kicsit még kelni hagyjuk ott is őket. A tetejüket megkenjük egy kis felvert tojással és megszórjuk jégcukorral. 180 fokon 15-20 percig sütjük őket.

A keményítőt 1 dl vízzel elkeverjük, és egy lábasba öntjük a fagyasztott málnával és a cukorral együtt. Az egészet összekeverjük és hagyjuk teljesen szétfőni a málnaszemeket, majd átpasszírozzuk egy szűrőn.

A kihűlt briósokat félbevágjuk, az aljára pár levél mentát teszünk, arra jöhet 2 gombóc csokifagyi, amit a málnaszósszal locsolunk meg, végül rárakjuk a briós burger tetejét.

 

Sült tejberizs

Hozzávalók:

A tejberizshez:

  • 250 g arborio rizs
  • 6 dl zsíros tej
  • 2 csapott ek. kristálycukor
  • 2 csapott ek. vaníliás cukor
  • 1,5 tábla fehércsoki
  • 1 csipet só

A panírhoz:

  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj

img_0160.JPG

Egy lábasba mehet a rizs, amire ráöntjük a tejet, rászórjuk a cukrot és vaníliás cukrot, valamint a sót, folyamatosan kevergetjük alacsony lángon. Közben hozzáadjuk a fehércsokit és alaposan elkeverjük. Ha megpuhultak a rizs szemek, átszedjük egy tálba az egészet, és alaposan lehűtjük. A hideg szilárd tejberizsből gombócokat formázunk és először lisztben, majd felvert tojásba és végül zsemlemorzsába forgatjuk őket. Aranybarnára sütjük őket forró olajban (kb. 170 fokos), majd lecsöpögtetjük őket, megszórjuk porcukorral és málnaszósszal tálaljuk (receptet lásd fent).

Édes gnocchi fehércsokival és eperszósszal

Hozzávalók:

A gnocchihoz:

  • 250 g ricotta
  • 1 db tojás
  • 50 g fehércsoki
  • 2 ek. porcukor
  • 400 g liszt
  • 200 g fagyasztott eper
  • 1-2 ek porcukor
  • ½ csokor bazsalikom

Elkeverjük a ricottát a tojással, majd hozzáadjuk az apróra felvágott fehércsokit, a porcukrot és az egészet összekeverjük. Szépen összedagasztjuk annyi liszttel, hogy szép formázható, de nem túl tömör tésztát kell kapjunk. Egy lisztezett munkalapon kissé még összegyúrjuk, majd kis hernyókat formázunk belőle, amiket levágunk gnocchi méretűre és egy villával benyomjuk a tetejét. Forró, lobogó vízben megfőzzük őket úgy (több részletben), hogy miután feljöttek a víz felszínére, onnantól számítva még kb. 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Az epret felforraljuk egy lábasban, majd hozzáadjuk a porcukrot és lebotmixereljük az egészet. Végül belekeverjük a felaprított bazsalikomot. A gnocchi tetejére kanalazok az eperszószból, majd reszelünk még rá egy kis fehércsokit.

Céklás-chilis csokitorta

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 200 g barna cukor
  • 2 tk. vaníliás cukor
  • 80 ml olvasztott vaj
  • 125 g tejföl
  • 225 g liszt
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 db cékla (kb. 300 g)
  • 1 db chili
  • 150 g étcsoki
  • 90 ml tejszín
  • gránátalma + kókuszchip a tetejére

img_0393.JPG

Habosra keverjük a tojásokat, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat és a tejfölt. Hozzáadjuk a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát, a sütőport, és a kakaóport és az egészet összekeverjük. Beleforgatjuk a lereszelt céklát és a magjától megfosztott, apróra feldarabolt chilit. Egy kivajazott, kapcsot tortaformába öntjük és 170 fokon 50 perc alatt készre sütjük. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt és ráöntjük a kihűlt tortánkra, végül gránátalma magot és kókusz chipset szórunk rá.

 

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr2411993682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek

Tetszett a bejegyzés? Kövesd az oldalt!

blog.hu