A 11. karácsonyi adás receptjei: Lazac vajmártással, gránátalmás pavola és Jani hotdogjai
Írta: Street Kitchen - 2016-12-10 12:00

Ebben az adásban mi már teljesen a karácsonyra hangolódunk. Jani karácsonyi vásárra látogatott el, Zé egy igazán ünnepi főételt készített, ami nem más, mint lazac vajmártással, Lili pedig egy pompás, gránátalmás pavlova kuglóffal vett le mindenki a lábáról. Na de nézzük a recepteket!

A teljes TV adásainkat keressétek az RTL Most oldalán!

Lazac vajmártással

Hozzávalók (2 főre):

A vajmártáshoz:

  • 1 db salotta hagyma
  • 4 ek. száraz fehérbor
  • 4 ek. fehérborecet
  • ½ ág friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
  • 250 g vaj
  • 1 csipet fehérbors
  • 1-2 ek citromlé

A körethez:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 ek. barna cukor
  • só, bors
  • 2 marék bébispenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 1 ek. tejszín

A lazachoz:

  • 300 g lazac filé
  • 2 ek. vaj

img_1547.jpg

A hagymát finomra vágjuk, és egy gyorsforralóban elkezdjük kis lángon párolni a borral és az ecettel, és a felaprított tárkonnyal. Ha már szépen elpárolgott szinte az összes folyadék, akkor alacsony lángon hozzáadunk egy darabkát a hideg vajból és elkeverjük a hagymával, ha teljesen elolvadt, akkor jöhet a következő adag hideg vaj, ezt addig folytatjuk, amíg szépen össze nem állt a mártás. Időközben egy pár evőkanál vízzel is megtoldjuk. Az elkészült mártást sózzuk, fehérborsozzuk és citromlével ízesítjük. Átszűrjük és vízgőz felett melegen tartjuk.

img_1541.jpg

A megpucolt répát hasábokra vágjuk és 1 evőkanál forró vajon átforgatjuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel és így pároljuk tovább. Ha a nedvesség elpárolgott, akkor megszórjuk a cukorral és összeforgatjuk, kissé lesütjük, majd félretesszük. A bébispenótot a forró serpenyőbe tesszük, majd ha kicsit összezuhant, akkor jöhet a felszeletelt fokhagyma, valamint megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót. Átforgatjuk, és végül hozzáadjuk a tejszínt is.

A kifilézett, szálkáitól és bőrétől megfosztott lazacot 2 szeletre vágva egy kissé vajas serpenyőbe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és oldalanként 1-1,5 percet sütjük úgy, hogy közben a vajjal locsolgatjuk. Egy tányérra szedünk egy adag spenótot, arra jön egy lazac, amit bőven meglocsolunk a vajmártással és mellé tálaljuk a sült répát.

Ünnepi, gránátalmás pavlova koszorú

Hozzávalók (kb. 8 szelethez):

  • 6 szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 300 g porcukor
  • 1 gránátalma
  • 2 marék fagyasztott málna
  • 2-3 ek kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 nagy ek. görög joghurt
  • 1 nagy ek. mascarpone
  • 1 vaníliarúd
  • 1/2 citrom leve
  • díszítéshez: gránátalma + mentalevél

img_0188.jpg

A szobahőmérsékletű tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a porcukrot és szép kemény, fényes habot verünk belőle (ez akár 10 percig is eltarthat). Egy sütőpapíron körberajzolunk egy nagy, lapos tányért és annak a közepében pedig egy szufléformát, és az így keletkezett koszorú alakban szétosztjuk a habot. 150 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni (nem kell megijedni, ha néhol berepedezik).

img_0194.jpg

Egy gyorsforralóban feltesszük főni a málnát, a gránátalmamagokat és a cukrot. Akkor van kész, ha szép sűrű gyümölcsszirupot kaptunk, ekkor átszűrjük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük, majd elkeverjük benne a joghurtot, mascarponet, a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom levét, és majdnem az összes gyümölcsszirupot. A krémmel megkenjük a kihűlt pavlovát, majd rácsorgatjuk a maradék gyümölcsszirupból és egy kanállal elhúzzuk, hogy szép márványos legyen. Végül gránátalma magokkal és mentával díszítjük. 

 Jani 3 hotdogjának receptjét megtalálhatjátok ITT

hotdog.jpg

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr8112030615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek

Tetszett a bejegyzés? Kövesd az oldalt!

blog.hu