Hozzávalók
Szarvas steak (2 főre)
A húshoz
- 1 - 2 ek olaj
- 40 dkg szarvasgerinc
- só, bors
- 1 ág friss rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ ek vaj
A cumberland mártáshoz
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- 150 ml víz
- ½ fej kisebb vöröshagyma
- 1 tk dijoni mustár
- 1 dl vörösbor
- 3 tk ribizli lekvár
- 1 csipet só
- bors
- 2 késhegynyi őrölt gyömbér
A spenótos felfújthoz
- ördögszekér gomba
- 2 ek olaj
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml szobahőmérsékletű tej
- só, bors
- szerecsendió
- 1 nagy marék bébispenót
- 1 marék reszelt parmezán
- 3 db tojás
- 1 marék zsemlemorzsa
Kanadai christmas puding (4-6 főre)
A tésztához
- 80 g lágy vaj
- 150 g barna cukor
- 1 db sárgarépa
- 1 db közepes krumpli
- 150 g liszt
- 1 marék mazsola
- 1 marék aranymazsola
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 ek aszalt gyömbér (vagy kandírozott, vagy frissen reszelt)
- 1 marék aszalt barack
- 1 db tojás
- ½ - 1 dl rum
- 1 marék dió (akár vegyesen pekándióval)
- 1 db narancs héja
- ½ tk fahéj
- ½ tk szerecsendió
- ½ tk szegfűszeg
- ½ tk sütőpor
- 2 ek tej
A szószhoz
- 40 g barna cukor
- 40 g liszt
- 40 g fehér cukor
- 1 ek vaj
- 2 ek rum
- 2 dl víz
- 1 ek juharszirup
Karácsonyi receptek: szarvas steak és christmas puding
Hozzávalók
Szarvas steak (2 főre)
A húshoz
- 1 - 2 ek olaj
- 40 dkg szarvasgerinc
- só, bors
- 1 ág friss rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ ek vaj
A cumberland mártáshoz
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- 150 ml víz
- ½ fej kisebb vöröshagyma
- 1 tk dijoni mustár
- 1 dl vörösbor
- 3 tk ribizli lekvár
- 1 csipet só
- bors
- 2 késhegynyi őrölt gyömbér
A spenótos felfújthoz
- ördögszekér gomba
- 2 ek olaj
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml szobahőmérsékletű tej
- só, bors
- szerecsendió
- 1 nagy marék bébispenót
- 1 marék reszelt parmezán
- 3 db tojás
- 1 marék zsemlemorzsa
Kanadai christmas puding (4-6 főre)
A tésztához
- 80 g lágy vaj
- 150 g barna cukor
- 1 db sárgarépa
- 1 db közepes krumpli
- 150 g liszt
- 1 marék mazsola
- 1 marék aranymazsola
- 1 marék aszalt áfonya
- 1 ek aszalt gyömbér (vagy kandírozott, vagy frissen reszelt)
- 1 marék aszalt barack
- 1 db tojás
- ½ - 1 dl rum
- 1 marék dió (akár vegyesen pekándióval)
- 1 db narancs héja
- ½ tk fahéj
- ½ tk szerecsendió
- ½ tk szegfűszeg
- ½ tk sütőpor
- 2 ek tej
A szószhoz
- 40 g barna cukor
- 40 g liszt
- 40 g fehér cukor
- 1 ek vaj
- 2 ek rum
- 2 dl víz
- 1 ek juharszirup
Szarvas steak
A mártáshoz egy gyorsforralóban felforraljuk a vizet, és beledobjuk a zöldséghámozóval levágott, majd felcsíkozott narancs, valamint citrom héját, plus a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A leszűrt anyag megy vissza a gyorsforralóba, majd belefacsarunk egy keveset a citromból és a narancsból. Hozzáadjuk a mustárt, a vörösbort, és a lekvárt is, és közepes lángon összeforraljuk addig, amíg egy sűrűbb, sziruposabb mártást nem kapunk. Közben sózzuk, borsozzuk, és őrölt gyömbérrel ízesítjük.
Egy forró lábasba, egy kis olajon lepirítjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Ha lepirult, akkor hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és megpároljuk. Belekeverjük a vajat, majd a lisztet, és amikor épp, hogy elkezdett pirulni, akkor felöntjük a tejjel, és csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni. Ezután, a tűzről levéve, jöhet bele a bébispenót, a parmezán, majd egyesével elkeverjük benne a tojásokat, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott szufléformákba öntjük, a tetejét pedig megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk és oldalanként kb. ½ percig sütjük, a sózott, borsozott szarvasgerincet. Ha szépen megkérgesedett, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 10 percig pihentetjük úgy, hogy 2 percenként fordítunk egyet rajta. Utána rögtön visszakerül a serpenyőbe, ahol előzőleg már felolvasztottuk a vajat. Mellétesszük a fokhagymát, és a rozmaringot. A szaftos, fűszeres vajjal szépen locsolgatjuk a húst és már tálalunk is. Egy tányérra kerül a gyümölcsös mártásból, erre ültetünk a pihentetett szarvasból, mellé pedig jöhet egy szuflé.
Kanadai christmas puding
A kétféle mazsolát, az aszalt áfonyát, a feldarabolt aszalt sárgabarackot, és a felaprított aszalt gyömbért beáztatjuk 0,5-1 dl rumba és ugyanennyi meleg vízbe. Egy fél órát ázni hagyjuk, hogy szépen megduzzadjanak a gyümölcsök. A tojást elkezdjük kihabosítani a cukorral, majd jöhet a lágy vaj, azt is szépen eldolgozzuk benne.
Hozzáadjuk a finomra reszelt répát és krumplit, a sütőport, a lisztet, az aprított diót, a narancs lereszelt héját, a fűszereket és a leszűrt aszalt gyümölcsöket. Eldolgozzuk a tésztát és egy kis tejjel lazítjuk. Egy alaposan kivajazott tálba tesszük, a tetejére egy formára vágott sütőpapír kerül, majd bebugyoláljuk alufóliával, amit egy befőttes gumival támogatunk meg. Vízgőzben (kb. a formánk feléig érjen a víz), alacsony lángon, gyöngyöző vízben, 3 órát pároljuk, néha ránézünk, hogy nem párolgott e el a víz. Ha elkészült a puding, akkor kiborítjuk egy tálra és mázzal borítjuk be. Melegen fogyasztjuk. *A puding légmentesen, egy dobozban, a máz nélkül akár 1-2 hétig is eláll, és ahogy eltelt pár nap, úgy kezdenek az ízek egyre jobban összeérni, de frissen is nagyon finom.
A mázhoz a vajat, a kétféle cukorral, a vízzel, összeforraljuk, majd elkeverjük benne a lisztet, a juharszirupot és a rumot. Amennyiben túl sűrű lenne, akkor adunk még hozzá egy kis vizet.