A 2. karácsonyi tévéadás receptjei: szarvas steak, christmas puding és vásári kenyérlángos
Írta: Street Kitchen - 2016-12-17 11:55

Ebben a TV adásban ünnepibbnél ünnepibb recepteket hoztunk nektek. Zé szarvas steaket csinál spenótos felfújttal, Lili a kedvenc kanadai christmas pudingját mutatja meg, Jani pedig a vásárok kedvencét, a kemencés lángos osztja meg veletek.

img_1824.jpg

Hozzávalók (2 főre):

A húshoz:

  • 1-2 ek. olaj
  • 40 dkg szarvasgerinc
  • só, bors
  • 1 ág friss rozmaring
  • 1gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek. vaj

A cumberland mártáshoz:

  • 1 narancs
  • 1 citrom
  • 1,5 dl víz
  • ½ kis vöröshagyma
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 dl. vörösbor
  • 3 tk. ribizli lekvár
  • 1 kis csipet só
  • bors
  • 2 késhegynyi őrölt gyömbér

A spenótos felfújthoz:

  • ördögszekér gomba
  • 2 ek. olaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • ½ szobahőmérsékletű tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 nagy marék bébispenót
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 3 db tojás
  • 1 marék zsemlemorzsa

img_1768.jpg

A mártáshoz egy gyorsforralóban felforraljuk a vizet, és beledobjuk a zöldséghámozóval levágott, majd felcsíkozott narancs, valamint citrom héját, plus a finomra vágott vöröshagymát, és az egészet 2 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A leszűrt anyag megy vissza a gyorsforralóba, majd belefacsarunk egy keveset a citromból és a narancsból. Hozzáadjuk a mustárt, a vörösbort, és a lekvárt is, és közepes lángon összeforraljuk addig, amíg egy sűrűbb, sziruposabb mártást nem kapunk. Közben sózzuk, borsozzuk, és őrölt gyömbérrel ízesítjük.

Egy forró lábasba, egy kis olajon lepirítjuk a kisebb darabokra vágott gombát. Ha lepirult, akkor hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát és megpároljuk. Belekeverjük a vajat, majd a lisztet, és amikor épp, hogy elkezdett pirulni, akkor felöntjük a tejjel, és csomómentesre elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és hagyjuk besűrűsödni. Ezután, a tűzről levéve, jöhet bele a bébispenót, a parmezán, majd egyesével elkeverjük benne a tojásokat, és a zsemlemorzsát. A masszát kivajazott szufléformákba öntjük, a tetejét pedig megszórjuk egy kis zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal. 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Egy serpenyőben olajat hevítünk és oldalanként kb. ½ percig sütjük, a sózott, borsozott szarvasgerincet. Ha szépen megkérgesedett, akkor egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 150 fokos sütőben 10 percig pihentetjük úgy, hogy 2 percenként fordítunk egyet rajta. Utána rögtön visszakerül a serpenyőbe, ahol előzőleg már felolvasztottuk a vajat. Mellétesszük a fokhagymát, és a rozmaringot. A szaftos, fűszeres vajjal szépen locsolgatjuk a húst és már tálalunk is. Egy tányérra kerül a gyümölcsös mártásból, erre ültetünk a pihentetett szarvasból, mellé pedig jöhet egy szuflé.

Lili Christmas pudingja

img_1886.jpg

Hozzávalók (4-6 főre):

A tésztához:

  • 80 g lágy vaj
  • 150 g barna cukor
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db közepes krumpli
  • 150 g liszt
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék aranymazsola
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1 ek. aszalt gyömbér (vagy kandírozott, vagy frissen reszelt)
  • 1 marék aszalt barack
  • 1 db tojás
  • 0,5-1 dl rum
  • 1 marék dió (akár vegyesen pekándióval)
  • 1 narancs héja
  • ½ tk. fahéj
  • ½ tk. szerecsendió
  • ½ tk. szegfűszeg
  • ½ tk. sütőpor
  • 2 ek. tej

A szószhoz:

  • 40 g barna cukor
  • 40 g liszt
  • 40 g fehér cukor
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. rum
  • 2 dl víz
  • 1 ek. juharszirup

A kétféle mazsolát, az aszalt áfonyát, a feldarabolt aszalt sárgabarackot, és a felaprított aszalt gyömbért beáztatjuk 0,5-1 dl rumba és ugyanennyi meleg vízbe. Egy fél órát ázni hagyjuk, hogy szépen megduzzadjanak a gyümölcsök. A tojást elkezdjük kihabosítani a cukorral, majd jöhet a lágy vaj, azt is szépen eldolgozzuk benne. Hozzáadjuk a finomra reszelt répát és krumplit, a sütőport, a lisztet, az aprított diót, a narancs lereszelt héját, a fűszereket és a leszűrt aszalt gyümölcsöket. Eldolgozzuk a tésztát és egy kis tejjel lazítjuk. Egy alaposan kivajazott tálba tesszük, a tetejére egy formára vágott sütőpapír kerül, majd bebugyoláljuk alufóliával, amit egy befőttes gumival támogatunk meg. Vízgőzben (kb. a formánk feléig érjen a víz), alacsony lángon, gyöngyöző vízben, 3 órát pároljuk, néha ránézünk, hogy nem párolgott e el a víz. Ha elkészült a puding, akkor kiborítjuk egy tálra és mázzal borítjuk be. Melegen fogyasztjuk. *A puding légmentesen, egy dobozban, a máz nélkül akár 1-2 hétig is eláll, és ahogy eltelt pár nap, úgy kezdenek az ízek egyre jobban összeérni, de frissen is nagyon finom.

A mázhoz a vajat, a kétféle cukorral, a vízzel, összeforraljuk, majd elkeverjük benne a lisztet, a juharszirupot és a rumot. Amennyiben túl sűrű lenne, akkor adunk még hozzá egy kis vizet.

Kenyérlángos

Hozzávalók (9 adaghoz):

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 db lilahagyma karikára vágva
  • 1 marék kockázott, füstölt, szalonna
  • 1 marék karikára vágott kolbász
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 marék reszelt trapista

Az élesztőt 3dl langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanál kristálycukrot és hagyjuk, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. Ha már ki akar bújni a pohárból és szépen pezseg is, akkor az egészet hozzáöntjük a liszthez, majd kap még egy jó nagy csipet sót, 1 evőkanál olajat és konyhai robotgéppel kb 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta szépen elválik az edény falától. Ezután kevés liszttel meghintjük a tésztát, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Egy lisztezett munkapulton kissé átgyúrjuk és picit kinyújtjuk a tésztát, majd egy lisztezett tepsire kerül, ahol formára „nyújtjuk” nyomkodjuk. A tejfölben elkeverjük a préseltfokhagymát és egy kis sót, majd megkenjük vele a lángosunkat. Rápakoljuk a kolbászt, a szalonnát, a reszelt sajtot és a hagymát. 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A receptet Zé sörös sajtkrémleveséhez házi cipóban tálalva ITT találhatjátok.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr2012050173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek