Csemege sertéskaraj, pirított burgonyával és párolt káposztával
Írta: Street Kitchen - 2017-01-11 09:13

A 70-es 80-as évek favorit kajája, a csemege sertés sült, pirított burgonyával és párolt káposztával érdekes módon eltűnt a vendéglők asztalairól. Pedig ha belegondolunk, külön-külön elég gyakran készítjük ezeket. Zé megmutatja Nektek, hogy mi a tökéletes, puha sertéskaraj titka. 

CSEM. SERT. SÜLT. PIR. BURG. PÁR. KÁP.

Hozzávalók:

A csemege sertés sülthöz:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 1 vöröshagyma
  • 3 tk. sűrített paradicsom
  • 2 ek. sertészsír
  • 2 dl víz
  • 1 tk. liszt
  • só, bors

A párolt káposztához:

  • 1 fej lilakáposzta (vagy fehér)
  • 5 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. sertészsír
  • 1 ek. őrölt kömény
  • 1 ek. ecet
  • 1 nagy csipet só
  • bors

A pirított burgonyához:

  • 1-1,5 kg főtt, kockákra vágott burgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 tk. pirospaprika
  • só, bors

Egy forró serpenyőben, 1 evőkanál zsíron, megkérgesítjük, az előzőleg alaposan megsózott, megborsozott, őrölt köménnyel megszórt és 1 evőkanál sűrített paradicsommal bemasszírozott karajt. Átrakjuk egy kisebb tepsibe, ráöntjük a húsra, a serpenyőben visszamaradt zsírt, mellétesszük a megroppantott fokhagymát és a felszeletelt hagymákat. A hagymákra rákanalazunk még 1 evőkanál zsírt és ráöntjük a vizet. 180 fokon kb. 2 órán át sütjük, úgy hogy folyamatosan forgatjuk a húst, és locsoljuk a szaftjával. Ha elkészült, akkor egy kis serpenyőbe a hús visszamaradt szaftját leszűrjük, hozzáadunk 1 evőkanál sűrített paradicsomot és az egészet lepirítjuk. Lisztet adunk hozzá és felöntjük 1-2 dl vízzel, ezzel elkészült a pecsenyelé.

A káposztának eltávolítjuk a torzsáját és vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábasban megkaramellizáljuk a cukrot (keverés nélkül), majd hozzáadjuk a sertészsírt és, ha elolvadt, akkor jöhet rá a vékonyra felszeletelt hagyma. Ha a hagyma összeesett, és az is megkaramellizálódott, akkor hozzáadjuk a káposztát és összeforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és őrölt köménnyel ízesítjük. Kb. 15-20 percig pároljuk, majd jöhet hozzá az ecet.

Egy forró serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt, majd megpároljuk és lepirítjuk rajta a felaprított hagymát. Összeforgatjuk vele a pirospaprikát és a főtt krumplit, majd egy krumplinyomóval összetörjük az egészet. Sózzuk, borsozzuk és nagy lángon alaposan lepirítjuk.
Egy pár szelet karajt egy tányérra teszünk, meglocsoljuk a pecsenyelével, majd pirított burgonyát és párolt káposztát teszünk mellé.

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr9312094345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek