Hozzávalók
- 1 db kalács
- 4 dl tej
- 250 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- 5 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek tejföl
- 20 dkg áfonya
- 10 dkg szeletelt mandulabél
- 3 ek mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 2 ek porcukor
Áfonyás kalácsguba mascarponekrémmel
Hozzávalók
- 1 db kalács
- 4 dl tej
- 250 g cukor
- 1 db vaníliarúd
- 5 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 ek tejföl
- 20 dkg áfonya
- 10 dkg szeletelt mandulabél
- 3 ek mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 2 ek porcukor
A tejet felmelegítjük 100 g cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, közben pedig felkockázzuk a szikkadt kalácsot. Beledobjuk egy nagy keverőtálba, majd leöntjük a tejjel és alaposan összeforgatjuk az egészet. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat 100 g cukorral haborsra keverjük. Belereszeljük egy citrom héját, hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt és ezeket is elkeverjük benne, majd ezt hozzáadjuk a kalácshoz. A fehérjét 50 g cukorral habbá verjük, majd ezt is beleforgatjuk a kalácsos alapba. Hozzáadjuk még az áfonyát és a mandulát is, ezek után pedig a sütőformánkat kivajazzuk, beleborítjuk a masszát, egy spatulával elegyengetjük, majd megszórjuk maradék áfonyával és 150 fokon 50 perc alatt készre sütjük – félúton egy alufóliával letakarva.
Amíg sül, elkészítjük a mascarponekrémet. A porcukorhoz adjuk a tejszínt, ezt felverjük és hozzáadjuk a mascarponet. Ezzel is simára keverjük és már kész is van. A forró gubát megszórjuk porcukorral és a mascarponekrémmel tálaljuk.