Íme az angolok legzseniálisabb húsvéti édessége, a hot cross bun!
Írta: Street Kitchen - 2017-03-31 09:21

Ugye, hogy a Nuttellát mindenki szereti? Húsvétkor pedig talán kötelező is fogyasztani. Itt van hozzá a tökéletes recept, próbáljátok ki az angolok híres-neves hot cross bunját! Ez a kelt tésztás sütike az ékes bizonyítéka annak, hogy az angolszász konyha is tartogat kellemes meglepetéseket, ez a verzió pedig egyételműen a műfaj leghedonistább kimaxolása. Diéta leállít, videó elindít, recept kipróbál. 

Hozzávalók (10 darabhoz)

A tésztához:

  •        50 + 200 ml langyos tej
  •        25 g friss élesztő
  •        50 g kristálycukor
  •        500 g finomliszt
  •        1 narancs reszelt héja
  •        1 tk őrölt fahéj
  •        ½ tk őrölt szerecsendió
  •        1 tk őrölt gyömbér
  •        ½ tk só
  •        50 g olvasztott, szobahőm.-re hűtött vaj
  •        1 db szobahőmérsékletű tojás

A töltelékhez:

  •        ½ üveg nutella

A lekenéshez:

  •        1 tojássárgája
  •        1 ev tej

A csíkokra a tetején:

  •        60 ml víz
  •        50 g finomliszt

img_6124.jpg

50 ml langyos tejbe beleteszünk 1 tk cukrot és belemorzsolunk 25 g élesztőt, 10 percre félretesszük. A keverőtálba kimérjük a szárazanyagokat, a lisztet, a sót, az őrölt fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, hozzáadjuk a maradék cukrot, belereszeljük a narancs héját és dagasztókarral párszor átkevertetjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, kicsit átdolgoztatjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, 3-4 percig dagasztjuk, beletesszük az olvasztott vajat és további 10 percig dagasztjuk. Közben kiolajazunk egy tálat, beletesszük a tésztát, leolajazzuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és 1 órán keresztül kelesztjük. Kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat, lisztezett felületen késsel 10 részre vágjuk. Kinyújtjuk, a közepébe 1 evőkanálnyi nutellát teszünk, a széleit összecsípjük, csípéssel lefele sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpackkal letakarjuk és 30 percig kelesztjük. Tetejüket tojássárgás tejjel lekenjünk. A lisztet a vízzel csomómentesre keverjük, habzsákba töltjük és a zsömlék tetejére kereszteket rajzolunk. Gőzös funkción 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nincs ilyen opciónk, alulra tegyünk egy vízzel teli tepsit.  

img_7839.jpg

 

komment komment
tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.hu/api/trackback/id/tr3612388141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kommentek