Hozzávalók
Fűszeres. sült gyümölcskompót (4 személyre)
- 2 db alma
- 2 db körte
- 1 db ananász
- 4 db babérlevél
- 3 rúd fahéj
- 1 rúd vanília
- Kevés frissen őrölt feketebors
- 3 db narancs frissen facsart leve
- 4 ek méz
- 3 ek barnacukor
- 25 g vaj
- 10 dkg áfonya
Granola
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg törökmogyoró
- 10 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg kókuszchips
- 5 dkg hántolt napraforgómag
- 5 dkg hántolt tökmag
- 4 ek barnacukor
- ½ tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 dl almalé
- 10 dkg méz
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 ek kandírozott gyömbér
- 1 marék aprított tejcsokoládé
- 1 marék aprított étcsokoládé
Datolyás turmix
- 2 db érett banán
- 6 - 8 szem nagy datolya
- ½ l mandulatej
- ½ db lime frissen facsart leve
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Opcionális
- 4 - 5 db jégkocka
Hozzávalók
Fűszeres. sült gyümölcskompót (4 személyre)
- 2 db alma
- 2 db körte
- 1 db ananász
- 4 db babérlevél
- 3 rúd fahéj
- 1 rúd vanília
- kevés frissen őrölt feketebors
- 3 db narancs frissen facsart leve
- 4 ek méz
- 3 ek barnacukor
- 25 g vaj
- 10 dkg áfonya
Granola
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg törökmogyoró
- 10 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg kókuszchips
- 5 dkg hántolt napraforgómag
- 5 dkg hántolt tökmag
- 4 ek barnacukor
- ½ tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 dl almalé
- 10 dkg méz
- 2 ek napraforgóolaj
- 1 ek kandírozott gyömbér
- 1 marék aprított tejcsokoládé
- 1 marék aprított étcsokoládé
Datolyás turmix
- 2 db érett banán
- 6 - 8 szem nagy datolya
- ½ l mandulatej
- ½ db lime frissen facsart leve
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Opcionális
- 4 - 5 db jégkocka
Fűszeres, sült gyümölcskompót
Az alma és a körte magházát kivágjuk, a gyümölcsöket cikkekre vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, negyedeljük, torzsáját kivágjuk és a gyümölcsöt felszeleteljük. Az összes gyümölcsöt hőálló edénybe rendezzük és közéjük dugdossuk a fahéjrudakat és a babérleveleket.
A vanília magjait kikaparjuk. A narancs levét a mézzel, cukorral és a kikapart vaníliával befőttes üvegben alaposan összerázzuk és a gyümölcsökre öntjük. Egy kevéske borsot őrlünk rá és szépen elosztjuk rajta a vajat.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a gyümölcsöket 30 percig sütjük. A sütőből kivéve a sült gyümölcsöket megszórjuk áfonyával és langyosan vagy hidegen kínáljuk.
Granola
A kókuszchips kivételével az összes száraz alapanyagot összekeverjük egy nagy tálban. Kis lábosban összeforraljuk az almalevet, a mézet és az olajat, éppen csak addig, amíg a méz teljesen felolvad. A száraz anyagokhoz adjuk a mézes keveréket és jó alaposan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük úgy, hogy 7 percenként alaposan átkeverjük. A kókuszchipszet csak az utolsó átkeverésnél adjuk hozzá, különben könnyen megégne. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Óvatosan összemorzsoljuk, végül finomra vágott kandírozott gyömbért és csokidarabkákat keverünk hozzá. Jól zárható üvegben hetekig is kibírná, ha nem fogyna el sokkal előbb.
Datolyás turmix
A datolyát kimagozzuk, a banánokat meghámozzuk. Az összes hozzávalót tumixgépbe tesszük és teljesen simára turmixoljuk. Poharakba töltjük, jégkockákat adunk hozzá és már fogyasztjuk is.