Hozzávalók
A tésztához
- 200 g liszt
- 120 g hideg vaj
- 15 g cukor
- 50 ml hideg víz
- 2 csipet só
A töltelékhez
- olívaolaj
- 3 szál újhagyma
- ½ csomag medvehagyma
- 250 g friss spenót (ha fagyasztott, akkor 300)
- 5 db csík bacon
- 150 g reszelt füstölt sajt
- 3 db tojás
- 150 ml tej
- 100 ml tejszín
- 1 késhegynyi őrölt cayenne bors
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 0.25 db őrölt szerecsendió
- 4 szem koktélparadicsom
Spenótos-medvehagymás quiche
Hozzávalók
A tésztához
- 200 g liszt
- 120 g hideg vaj
- 15 g cukor
- 50 ml hideg víz
- 2 csipet só
A töltelékhez
- olívaolaj
- 3 szál újhagyma
- ½ csomag medvehagyma
- 250 g friss spenót (ha fagyasztott, akkor 300)
- 5 db csík bacon
- 150 g reszelt füstölt sajt
- 3 db tojás
- 150 ml tej
- 100 ml tejszín
- 1 késhegynyi őrölt cayenne bors
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 0.25 db őrölt szerecsendió
- 4 szem koktélparadicsom
A tésztához a hideg kockára vágott vajat összemorzsoljuk az ujjbegyeinkkel, hozzáadjuk a cukrot, sót és a hideg vizet, majd tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.) és 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig, majd az alufólia és nehezék nélkül további 10 percig.
A töltelékhez az újhagymát apróra vágjuk, majd serpenyőben egy kis olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot és a medvehagymát, majd összefonnyasztjuk őket. A bacont is megpirítjuk egy minimális olajon. A kisült tésztán elegyengetjük a spenótos tölteléket, rátesszük a bacon csíkokat és megszórjuk reszelt füstölt sajttal. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, tejszínt, fűszereket (kétféle bors, só, szerecsendió), ráöntjük a sajt tetejére, majd félbevágott koktélparadicsomokat nyomkodunk bele és 180 fokon, légkeveréses sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszilárdult a teteje.