Hozzávalók
A tésztához
- 15 g friss élesztő
- 50 ml tej
- 75 ml tej
- 0.25 tk só
- 250 g liszt
- 35 g cukor
- 1 db tojás
- 25 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 3 db tojássárgája
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- ½ db vaníliarúd kikapart magja
- 200 ml tej
- 50 ml tej
- 15 g étkezési keményítő
- 200 g málna (lehet fagyasztott is)
A sajtkrémhez a tetejére
- 50 g puha vaj
- 30 g porcukor
- 125 g natúr Philadelphia krémsajt
- 1 db citrom reszelt héja, leve
Vaníliás-málnás csiga, citromos sajtkrémmel
Hozzávalók
A tésztához
- 15 g friss élesztő
- 50 ml tej
- 75 ml tej
- 0.25 tk só
- 250 g liszt
- 35 g cukor
- 1 db tojás
- 25 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 3 db tojássárgája
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- ½ db vaníliarúd kikapart magja
- 200 ml tej
- 50 ml tej
- 15 g étkezési keményítő
- 200 g málna (lehet fagyasztott is)
A sajtkrémhez a tetejére
- 50 g puha vaj
- 30 g porcukor
- 125 g natúr Philadelphia krémsajt
- 1 db citrom reszelt héja, leve
Először elkészítjük a krémet. A töltelékhez egy lábasban kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a sóval, a vaníliarúd magjával és 200 ml tejjel, majd lassú tűzön elkezdjük melegíteni. A keményítőt csomómentesre keverjük 50 ml tejjel és hozzáöntjük a lábasban lévő tejes keverékhez, majd folytonos kevergetés mellett, alacsony lángon, puding állagúra sűrítjük. Folpackkal letakarjuk és megvárjuk míg kihűl.
A tésztához 50 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük 1 tk cukorral, hagyjuk kétszeresére felfutni. A keverőtál aljába öntjük a sót, a lisztet, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, dagasztókarral kicsit összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olvasztott vajat és 10 percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kétszeresére dagasztjuk (1 óra). Kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat és lisztezett felületen kinyújtjuk. A krémet újból átkeverjük, rákenjük a tésztára, megszórjuk a málnaszemekkel és feltekerjük úgy mint a bejglit.
Késsel tekercseket vágunk belőle és kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük. 175 fokon légkeveréses programon 25-30 percig sütjük. Ha barnulna a teteje,de úgy látjuk, hogy nyers még a tészta, akkor egy alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni. A sajtkrémhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, a citrom reszelt héját és levét, majd krémesre dolgozzuk és megkenjük a csigák tetejét vele.