Hozzávalók
A rizshez
- 260 g sushirizs
- 100 ml sushi ecet
- 2 ek cukor
- 1 tk só
A tonhalas tekercshez
- 150 g sashimi minőségű tonhal
- 3 tk sriracha szósz
- 2 ek majonéz
- 2 szál újhagyma
- 2 ek pirított fehér és fekete szezámmag
- 2 - 3 szál snidling
- 2 - 3 db nori lap
A csípős majonézhez
- 2 tk sriracha
- 2 tk majonéz
A zöldséges tekercshez
- ½ db kígyóuborka
- ½ db piros kaliforniai paprika
- 1 db érett avokádó
- 2 - 3 db nori lap
A savanyított gyömbérhez
- 200 g gyömbér
- 80 ml rizsecet
- só
- 2 - 3 ek méz
A tálaláshoz
- wasabipaszta
- szójaszósz
Kétféle sushi egy receptben: spicy tuna roll, avokádós roll
Hozzávalók
A rizshez
- 260 g sushirizs
- 100 ml sushi ecet
- 2 ek cukor
- 1 tk só
A tonhalas tekercshez
- 150 g sashimi minőségű tonhal
- 3 tk sriracha szósz
- 2 ek majonéz
- 2 szál újhagyma
- 2 ek pirított fehér és fekete szezámmag
- 2 - 3 szál snidling
- 2 - 3 db nori lap
A csípős majonézhez
- 2 tk sriracha
- 2 tk majonéz
A zöldséges tekercshez
- ½ db kígyóuborka
- ½ db piros kaliforniai paprika
- 1 db érett avokádó
- 2 - 3 db nori lap
A savanyított gyömbérhez
- 200 g gyömbér
- 80 ml rizsecet
- só
- 2 - 3 ek méz
A tálaláshoz
- wasabipaszta
- szójaszósz
A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, és feltesszük főni 1,9-2-szeres mennyiségű vízben. A rizs csomagolásán írt idő alatt készre, de pergősre főzzük, általában 12-15 perc alatt, majd egy sütőpapírral bélelt sütőtálba borítjuk, amiben könnyen tud hűlni – hűtőbe tenni semmi esetre sem szabad! Fontos az is, hogy csak fakanállal nyúljunk a rizshez, mert a fém eszköz összetöri a szemeket. Egy mérőpohárban feloldjuk a sushi ecetben a cukrot és a sót, majd 2 részletben a langyosra hűlt rizshez keverjük.
A megtisztított gyömbért hámozóval vékony szeletekre vágjuk, egy zárható üvegbe tesszük és hozzáöntjük a rizsecetet és a mézet. Egy alapos rázás után mehet a hűtőbe, és legalább 1-2 órát, de inkább 1-2 napot hagyjuk pihenni.
Amíg a rizs tovább hűl, a halat apró kockákra vágjuk, elkeverjük a srirachával és a majonézzel, majd hozzáforgatjuk a vékonyra szelt újhagyma zöld részét is. Egy kis tálban összekeverjük a többi srirachát a majonézzel, majd félretesszük.
Ezután előkészítjük a zöldségeket is, az uborkát kimagozzuk, és hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a paprikát szintén ilyen alakúra vágjuk.
A bambuszlapot – makisu – egy réteg fóliába tekerjük, majd ráteszünk egy nori lapot a fényes oldalával lefelé. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig kicsit bevizezzük a kezünket. Egy kisebb maréknyi rizst egyenletesen, finoman szétosztunk a nori érdes oldalán, anélkül, hogy lenyomkodnánk. A tőlünk távolabbi szélét kb. 1 centis sávban szabadon hagyjuk. A hozzánk közelebb eső, alsó ⅓-ra teszünk egy-egy csík paprikát, ubit és vékony szelet avokádót úgy, hogy végigérjenek a nori lapon. A két hüvelykujjunkkal a bambusztekercselő alá nyúlunk, és segítségével hajtunk egyet a lapon, miközben a többi ujjunkkal a tölteléket finoman benyomjuk a ráforduló lap alá.
További 2-3 teljes fordulattal elkészítjük a tekercset, közben a levegőt finoman kinyomva a töltelék és a rizs közül. A megformázott tekercset, a makisut ráhajtva, még egyszer finoman átsimítjuk. Óvatosan, a kés pengéjének teljes hosszát használva 8 egyenlő részre vágjuk, úgy, hogy minden vágás után megtöröljük a kést egy vizes konyharuhában. Így készítjük a makisushit, pontosabban a futomakit.
A halas tekercs elkészítéséhez a nori lap érdes oldalának teljes felületét befedjük rizzsel. Kevés fekete és fehér szezámmaggal megszórjuk, és óvatosan megfordítjuk a lapot, hogy a rizses oldal lefelé legyen. A nori fényes oldalára teszünk a csípős halas keverékből kb. 1-2 evőkanálnyit, vékony rétegben, majd ugyanúgy feltekerjük, és 6 egyenlő részre szeleteljük. A tetejére teszünk egy kis csípős majonézt, és kevés friss, apróra vágott snidlinggel is megszórjuk. Ezt a kifordított makisushi tekercset uromakinak hívják.
Kis tálkába öntött szójaszósszal, wasabipasztával és a savanyított gyömbérrel tálaljuk.
Ha tetszett a kétféle sushi receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!