Hirdetés

Hozzávalók

4 - 5
főre
+

A rizshez

260 g sushirizs
100 ml rizsecet
2 ek cukor
1 tk só

A tonhalas tekercshez

150 g sashimi minőségű tonhal
3 tk sriracha szósz
2 ek majonéz
2 szál újhagyma
2 ek pirított fehér és fekete szezámmag
2 - 3 szál snidling
2 - 3 db nori lap

A csípős majonézhez

2 tk sriracha
2 tk majonéz

A zöldséges tekercshez

½ db kígyóuborka
½ db piros kaliforniai paprika
1 db érett avokádó
2 - 3 db nori lap

A savanyított gyömbérhez

200 g gyömbér
80 ml rizsecet
2 - 3 ek méz

A tálaláshoz

wasabipaszta
szójaszósz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Kétféle sushi egy receptben: spicy tuna roll, avokádós roll

A sushinak évezredes hagyománya van Japánban, mára az egyik legnépszerűbb étel világszerte, pontosan ezért kap helyet a sorozatban. Egy sushi séf több évig tanulja a mesterséget, viszont én egy gyorstalpalóban mutatom meg nektek, hogyan lehet isteni sushit készíteni otthoni körülmények között, autentikus, de könnyen beszerezhető alapanyagokból.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 5
főre
+

A rizshez

260 g sushirizs
100 ml rizsecet
2 ek cukor
1 tk só

A tonhalas tekercshez

150 g sashimi minőségű tonhal
3 tk sriracha szósz
2 ek majonéz
2 szál újhagyma
2 ek pirított fehér és fekete szezámmag
2 - 3 szál snidling
2 - 3 db nori lap

A csípős majonézhez

2 tk sriracha
2 tk majonéz

A zöldséges tekercshez

½ db kígyóuborka
½ db piros kaliforniai paprika
1 db érett avokádó
2 - 3 db nori lap

A savanyított gyömbérhez

200 g gyömbér
80 ml rizsecet
2 - 3 ek méz

A tálaláshoz

wasabipaszta
szójaszósz
Bevásárlólistához adom

A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, és feltesszük főni 1,9-2-szeres mennyiségű vízben. A rizs csomagolásán írt idő alatt készre, de pergősre főzzük, általában 12-15 perc alatt, majd egy sütőpapírral bélelt sütőtálba borítjuk, amiben könnyen tud hűlni – hűtőbe tenni semmi esetre sem szabad! Fontos az is, hogy csak fakanállal nyúljunk a rizshez, mert a fém eszköz összetöri a szemeket. Egy mérőpohárban feloldjuk a rizsecetben a cukrot és a sót, majd 2 részletben a langyosra hűlt rizshez keverjük. 

A megtisztított gyömbért hámozóval vékony szeletekre vágjuk, egy zárható üvegbe tesszük és hozzáöntjük a rizsecetet és a mézet. Egy alapos rázás után mehet a hűtőbe, és legalább 1-2 órát, de inkább 1-2 napot hagyjuk pihenni. 

Amíg a rizs tovább hűl, a halat apró kockákra vágjuk, elkeverjük a srirachával és a majonézzel, majd hozzáforgatjuk a vékonyra szelt újhagyma zöld részét is. Egy kis tálban összekeverjük a többi srirachát a majonézzel, majd félretesszük. 

Ezután előkészítjük a zöldségeket is, az uborkát kimagozzuk, és hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a paprikát szintén ilyen alakúra vágjuk. 

A bambuszlapot – makisu – egy réteg fóliába tekerjük, majd ráteszünk egy nori lapot a fényes oldalával lefelé. Mielőtt a rizshez nyúlunk, mindig kicsit bevizezzük a kezünket. Egy kisebb maréknyi rizst egyenletesen, finoman szétosztunk a nori érdes oldalán, anélkül, hogy lenyomkodnánk. A tőlünk távolabbi szélét kb. 1 centis sávban szabadon hagyjuk. A hozzánk közelebb eső, alsó ⅓-ra teszünk egy-egy csík paprikát, ubit és vékony szelet avokádót úgy, hogy végigérjenek a nori lapon. A két hüvelykujjunkkal a bambusztekercselő alá nyúlunk, és segítségével hajtunk egyet a lapon, miközben a többi ujjunkkal a tölteléket finoman benyomjuk a ráforduló lap alá.

Kétféle sushi egy receptben: spicy tuna roll, avokádós roll

További 2-3 teljes fordulattal elkészítjük a tekercset, közben a levegőt finoman kinyomva a töltelék és a rizs közül. A megformázott tekercset, a makisut ráhajtva, még egyszer finoman átsimítjuk. Óvatosan, a kés pengéjének teljes hosszát használva 8 egyenlő részre vágjuk, úgy, hogy minden vágás után megtöröljük a kést egy vizes konyharuhában. Így készítjük a makisushit, pontosabban a futomakit.

A halas tekercs elkészítéséhez a nori lap érdes oldalának teljes felületét befedjük rizzsel. Kevés fekete és fehér szezámmaggal megszórjuk, és óvatosan megfordítjuk a lapot, hogy a rizses oldal lefelé legyen. A nori fényes oldalára teszünk a csípős halas keverékből kb. 1-2 evőkanálnyit, vékony rétegben, majd ugyanúgy feltekerjük, és 6 egyenlő részre szeleteljük. A tetejére teszünk egy kis csípős majonézt, és kevés friss, apróra vágott snidlinggel is megszórjuk. Ezt a kifordított makisushi tekercset uromakinak hívják.

Kis tálkába öntött szójaszósszal, wasabipasztával és a savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Ha tetszett a kétféle sushi receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások