A flódni tipikus zsidó ünnepi sütemény, amit sokan gyakran készítenek karácsony környékén is. A flódni története, mint minden ételé, nagyon érdekes. Raj Tamás történész is foglalkozott már a flódni történetével. Mint írja: „mindenekelőtt az igazi flódni négyrétegű tölteléket tartalmaz: almát, diót, mákot és házilag készült szilvalekvárt. Valamennyi tölteléket külön kell megfőzni, majd egyben megsütni. Az almát borban párolják, a mákot reszelt citromhéjjal és sziruppal, a diót pedig mazsolával és rummal készítik elő a sütésre.”
Lepényként indult
A flódni elvileg a német Fladen szóból származik, ami lepényt jelent – de a németek ezzel a szóval illetik a lángost is. Én nem is értem, hogy a köztudottan lapos lepénynek mi köze van a négyrétegű süteményhez, de aztán utánaolvasva ez is kiderült.
A zsidó ünnepi sütemények ugyanis kezdetben valóban laposak, és inkább sósak voltak. Az ősflódnit már ezer éve is süthették, bár ugye ez kinézetre még nagyon messze volt a mai réteges, töltelékben gazdag süteménytől. Akkor is desszert volt, az étkezés végén fogyasztották, a lágy sajtot vagy túrót néha mézzel édesítették.
Lecserélték a tölteléket
A flódni népszerűsége aztán a későbbi évszázadokban csökkenni kezdett – pont a sajt miatt. Hiszen a zsidó étkezési szabályok (kásrusz) szerint a húsos ételeket nem lehet a tejesekkel együtt enni, amit az európai zsidó közösségek egyre komolyabban vettek. A szabályok szerint a húsos étkezés után legalább 6 órának el kell telnie, mire a sajtos flódni fogyasztható.
Végül inkább egyszerűbb volt a flódni töltelékét egy az egyben lecserélni. Így került a flódniba a túró helyett az alma, és a tésztát is sokszor inkább libazsírral sütik vaj helyett. A lapos almás lepény aztán réteges, mákos-diós-almás-lekváros süteménnyé fejlődött. Egyszóval a flódni ma ismert változata korántsem olyan régi, ilyen formában csak a 20. század elején kezdték el sütni budapesti zsidó családokban.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!