Hozzávalók
- 700 - 800 g gesztenye (kb. 500 g legyen pucolva)
- 250 ml tej
- 300 ml víz
- ½ rúd vanília
- só
- 120 g cukor
- 100 g vaj
- 1 ek rum
A tálaláshoz
- tejszínhab
Gesztenyepüré
Hozzávalók
- 700 - 800 g gesztenye (kb. 500 g legyen pucolva)
- 250 ml tej
- 300 ml víz
- ½ rúd vanília
- só
- 120 g cukor
- 100 g vaj
- 1 ek rum
A tálaláshoz
- tejszínhab
A gesztenyéket széltében bevagdossuk (jó széles vágásokkal, hogy minél könnyebb legyen megpucolni), lehetőleg úgy, hogy csak a héjat érjük. Egy serpenyőbe dobjuk őket (érdemes olyat használni, amit nem féltünk, vagy tegyünk bele alufóliát), és alacsony hőfokon sütjük kb. 20 percig, de ez méretfüggő. Időnként megforgatjuk őket, és amikor elkezdenek „sikítani” akkor még pár perc, és kész. Ezután megpucoljuk őket.
Egy lábasban felmelegítjük a tejet 250 ml vízzel, beledobjuk a gesztenyéket, hozzáadjuk a kikapart vaníliamagokat és a sót, majd 25 percet főzzük. Eközben a cukorból és 50 ml vízből szirupot főzünk.
A megfőtt gesztenyéket aprítóba tesszük a vajjal, a sziruppal és a rummal, majd pürésítjük. A krémesebb állagért botmixert is használhatunk. Ha lágyítani szeretnénk az ízén, nyugodtan adhatunk hozzá egy kevés tejszínt. A masszát ezután átnyomjuk egy krumplinyomón, és frissen felvert tejszínhabbal tálaljuk.
Ha tetszett a gesztenyepüré receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!