Hozzávalók
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- 1 kg paradicsom
- 100 ml víz
- 50 g cukor
- 1 nagy csipet só
- 30 ml almaecet
- 1 db babérlevél
Házi ketchup paradicsommentéshez
Hozzávalók
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- 1 kg paradicsom
- 100 ml víz
- 50 g cukor
- 1 nagy csipet só
- 30 ml almaecet
- 1 db babérlevél
A fokhagymát felkarikázzuk, és egy magas falú fazékban lepirítjuk az olajon. Ezalatt a paradicsomokat megmossuk és felnegyedeljük, majd rátesszük a fokhagymás alapra, és felöntjük a vízzel. 10-15 percig erősen forraljuk, majd leturmixoljuk, és finom szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Ha nem áll rendelkézesre botmixer, a klasszikus passzírozó is jó segítőtárs lesz.
Az átszűrt paradicsompürét visszatesszük egy magas falú fazékba, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az ecetet és a babérlevelet. Majd magas fokozaton kb. egy órán keresztül visszaforraljuk, hogy ketchup sűrűségű mártást kapjunk. 8-10 percenként érdemes belekeverni egyszer, nehogy az alja odakapjon! Ha egy hideg kanalat belemártunk, és rajta marad, akkor a szószunk elérte a kívánt állagot.
Ha forrón száraz dunsztba tesszük, fokozhatjuk a tartósságát, de a cukor- és ecettartalma miatt amúgy sem az a hamar romló fajta. Meg ugye ilyen mennyiség úgyis hamar el fog fogyni. 🙂 Ha turmixolás előtt beletesztek egy-két teáskanálnyi chilipelyhet, máris csípős változatot tehettek a reggeli melegszendvicsre.
Ha tetszett a házi ketchup receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!