Hozzávalók
A marhaalapléhez
- 10 db velős csont
- 300 - 500 g marhahús
- 2 ek paradicsompüré
- 1 fej hagyma (héjastul)
- 2 - 3 szál sárgarépa
- 2 - 3 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 1 szál póréhagyma (kisebb)
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 - 400 ml vörösbor
- 1 csokor kakukkfű
- 1 csokor rozmaring
- 3 - 4 szem szemes bors
- 2 db csillagánizs
- 15 - 20 l víz
A csirkealapléhez
- 5 db csirke far-hát
- 2 - 3 db csirkenyak
- 2 - 4 db csirkeláb
- 1 fej hagyma (héjastul)
- 2 - 3 szál sárgarépa
- 2 - 3 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 1 szál póréhagyma (kisebb)
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl marsala bor (vagy portói)
- 1 csokor kakukkfű
- 1 csokor rozmaring
- 15 - 20 l víz
A halalapléhez
- 4 - 5 db tengeri sügér
- 1 - 2 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 1 szál zellerszár (kisebb)
- ½ szál sárgarépa
- 1 szál póréhagyma (kisebb)
- 1 db édeskömény (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- szemes bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 fej hagyma
- 300 ml fehérbor
- 10 l víz
Így készíts tökéletes alaplevet otthon! (marha-, csirke-, halalaplé)
Hozzávalók
A marhaalapléhez
- 10 db velős csont
- 300 - 500 g marhahús
- 2 ek paradicsompüré
- 1 fej hagyma (héjastul)
- 2 - 3 szál sárgarépa
- 2 - 3 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 1 szál póréhagyma (kisebb)
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 - 400 ml vörösbor
- 1 csokor kakukkfű
- 1 csokor rozmaring
- 3 - 4 szem szemes bors
- 2 db csillagánizs
- 15 - 20 l víz
A csirkealapléhez
- 5 db csirke far-hát
- 2 - 3 db csirkenyak
- 2 - 4 db csirkeláb
- 1 fej hagyma (héjastul)
- 2 - 3 szál sárgarépa
- 2 - 3 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 1 szál póréhagyma (kisebb)
- 2 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl marsala bor (vagy portói)
- 1 csokor kakukkfű
- 1 csokor rozmaring
- 15 - 20 l víz
A halalapléhez
- 4 - 5 db tengeri sügér
- 1 - 2 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 1 szál zellerszár (kisebb)
- ½ szál sárgarépa
- 1 szál póréhagyma (kisebb)
- 1 db édeskömény (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- szemes bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 fej hagyma
- 300 ml fehérbor
- 10 l víz
A zöldségeket nagyobb, rusztikus darabokra vágjuk. A velős csontokat és marhahúst megkenjük a paradicsompürével, és 230 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt pirosra, sötétbarnára sütjük. Ugyanígy teszünk a csirkefarháttal és a zöldségekkel is (a hagyma kivételével). A hagymát félbevágjuk, és egy száraz, füstölgő serpenyőben vágási felülettel lefelé szinte teljesen megégetjük.
A marha- és a csirkealaplevek hozzávalóit egy-egy nagy fazékba pakoljuk, a tepsiben lévő, lepirult darabokat fellazítjuk egy kevés vízzel, felkapargatjuk, és ezeket is a megfelelő fazékba öntjük. Felöntjük őket a vízzel, és minimum 4 órát pislákolva főzzük, de ha egy napig tesszük ezt, az még jobb eredményhez vezet.
A halalaplé alapanyagait egy harmadik fazékba tesszük (ezeket nem pirítjuk), és 1-2 óráig főzzük. Amikor kész vagyunk a főzéssel, egy sűrű szövésű szűrőn vagy egy pelenkán átszűrjük, és kész is vannak az alaplevek. Lehűtjük őket, a tetejükről leszedjük a zsírt, kis dobozokba adagoljuk, és mehetnek a fagyasztóba.
Ha tetszett a háromféle alaplé receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!