Hozzávalók
- 1 kg cékla
- 50 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 g liszt
- 300 ml tejszín
- só, bors
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt kömény
- 30 g parmezán
- friss petrezselyem
Krémes sült cékla
Hozzávalók
- 1 kg cékla
- 50 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 g liszt
- 300 ml tejszín
- só, bors
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt kömény
- 30 g parmezán
- friss petrezselyem
A céklákat megmossuk és egyesével alufóliába csomagoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 1,5- 2 órán át sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A héját leszedjük és kis cikkekre vágjuk. Egy kisebb tepsibe rakjuk. Besamelt készítünk, csak most tejszínnel: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, megszórjuk a liszttel, és a tejszínnel felhúzva homogén mártást főzünk belőle, közben egy habverővel kevergetjük.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel és belereszeljük a parmezán felét. Ezt öntjük rá a céklára. Ráreszeljük a maradék parmezánt és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg picit aranybarna nem lesz a teteje. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.