Hozzávalók
- 1 kg kínai kel
- 35 g durva tengeri só
- 175 ml víz
- 2 db szárított shiitake gomba
- 1 ek cukor
- 0.25 db alma
- 0.25 db körte
- ½ csokor újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 g gyömbér
- 0.25 fej hagyma
- 1 ½ ek halszósz
- 1 ek liszt
- 65 g koreai chilipehely
- ½ csokor medvehagyma
Mengyi-féle házi kimchi
Hozzávalók
- 1 kg kínai kel
- 35 g durva tengeri só
- 175 ml víz
- 2 db szárított shiitake gomba
- 1 ek cukor
- 0.25 db alma
- 0.25 db körte
- ½ csokor újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 g gyömbér
- 0.25 fej hagyma
- 1 ½ ek halszósz
- 1 ek liszt
- 65 g koreai chilipehely
- ½ csokor medvehagyma
A kimchi elkészítéséhez a kínai kelt a gyökerénél félbevágjuk, és a vágás mentén kézzel kettétépjük, majd függőlegesen ismét félbevágjuk. Ezt követően megmossuk, lecsepegtetjük, és papírtörlővel is felitatjuk a felesleges nedvességet. A kínai kelt egy tálba tesszük, minden levelet jól megszórunk tengeri sóval, és kézzel kicsit bele is masszírozzuk a sót a levelekbe. Ezután alufóliával lefedve és nehezékkel lesúlyozva 2 órán át pácoljuk, közben félóránként érdemes átforgatni.
A pácolási idő alatt egy kis fazékban vizet melegítünk, majd beledobjuk a szárított shiitake gombát, puhára főzzük, és kiszedjük (erre már nem lesz szükségünk). Ezt követően hozzáadjuk a cukrot, jól elkeverjük, majd lehúzzuk a lángról, és kicsit hagyjuk hűlni.
A kimchi befejezése
Turmixgépbe dobjuk az almát, a körtét, az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a hagymát, és mehet bele a halszósz is. A kihűlt páclébe szórjuk a lisztet, elkeverjük, és ha nem találjuk elég sűrűnek, visszatesszük a tűzhelyre és sűrű, mártás állagúra főzzük, majd a turmixgépbe öntjük, és az egészet simára zúzzuk. Ezt követően a szószt egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a koreai chiliport és a medvehagymát, majd összekeverjük.
A puhára pácolt káposztát tiszta vízzel leöblítjük, hogy eltávolítsuk a sót, majd jól lecsepegtetjük. Érdemes konyhai papírtörlővel is áttörölni, hogy ne maradjon rajta egyáltalán víz.
Minden egyes káposztalevelet átkenünk a chilis szósszal, majd lezárjuk egy kapcsos befőttesüvegbe. 1 napig szobahőmérsékleten tartjuk, hogy elinduljon a fermentációs folyamat, majd hűtőszekrényben tároljuk. Személy szerint javaslom, hogy a jobb ízvilág elérése érdekében 1 hét után kezdjük meg a fogyasztást. Hűtőben tárolva akár 3-5 hónapig is eláll.
Elkészítési idő: 3 óra
Ha tetszett a Mengyi-féle házi kimchi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!