Hozzávalók
- 2 kg padlizsán
- 1 ½ kg kápia paprika vagy más piros húsú paprika
- 1 kg hagyma
- só, bors
- 400 ml olaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 l paradicsomlé
Padlizsános zakuszka
Hozzávalók
- 2 kg padlizsán
- 1 ½ kg kápia paprika vagy más piros húsú paprika
- 1 kg hagyma
- só, bors
- 400 ml olaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 l paradicsomlé
Az egész padlizsánokat egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, amíg a bőrük el nem kezd ráncosodni. Megvárjuk míg kihűl, majd a héjából kikaparjuk a belsejét. A paprikákat szintén a sütőben addig sütjük, amíg a bőre meg nem feketedik, ekkor kivesszük és letakarjuk 10 percre, majd könnyedén lehúzzuk a bőrét és kiszedjük a csumáját. A kihűlt padlizsán húsát és a paprikát összeturmixoljuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kb. 2 dl olajban megdinszteljük alacsony lángon, jó alaposan. Kb. 10 perc múlva mehet bele a fokhagyma, a padlizsán és a paprika, beleöntjük a maradék olajat és a paradicsomlevet is. Már csak sózzuk és borsozzuk és addig főzzük alacsony lángon, amíg be nem sűrűsödik a keverék. Ha nem akarjuk tartósítani a zakuszkát kész is vagyunk, megvárjuk amíg kihűl és mehet is egy nagy adag belőle egy pirítósra!