Hozzávalók
A pisztránghoz
- 2 db egész pisztráng
- 2 ek aioli
- só, bors
- 1 ág rozmaring
- 4 szelet citrom
- 2 ek vaj
Az aiolihoz
- 1 db tojássárgája
- só, bors
- 1 tk mustár
- ½ db citrom leve
- 50+100 ml olaj
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek hideg víz
- 1 csokor kapor
- 1 csokor snidling
A burgonyához
- 1 kg újburgonya
- só
- 150 g tejföl
- 150 g bébispenót
Sült pisztráng kapros-aiolis burgonyával
Hozzávalók
A pisztránghoz
- 2 db egész pisztráng
- 2 ek aioli
- só, bors
- 1 ág rozmaring
- 4 szelet citrom
- 2 ek vaj
Az aiolihoz
- 1 db tojássárgája
- só, bors
- 1 tk mustár
- ½ db citrom leve
- 50+100 ml olaj
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek hideg víz
- 1 csokor kapor
- 1 csokor snidling
A burgonyához
- 1 kg újburgonya
- só
- 150 g tejföl
- 150 g bébispenót
A krumplik héját ledörzsöljük, és bő, sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, elkészítjük az aiolit. Egy tojássárgáját mozsárba ütünk, megsózzuk, hozzáadjuk a mustárt, pár csepp citromlevet, pár csepp olajat, a zúzott fokhagymát, és megborsozzuk. Az egészet krémesre dolgozzuk, majd ha elérte a megfelelő állagot, evőkanalanként adunk hozzá olajat, amit mindig szépen eldolgozunk. Ezután átöntjük egy tálba, és átváltunk habverőre. Már bátrabban adagolhatjuk az olajat, majd beleöntjük a vizet, és utóízesítjük sóval, borssal és citromlével. A kaprot és a snidlinget felaprítjuk, ezeket is hozzáadjuk az aiolihoz, amiből 2 evőkanálnyit félreteszünk.
A megfőtt krumplit leszűrjük, és beleforgatjuk a szószunkba. Hozzáadjuk a tejfölt és a spenótot, ezekkel is alaposan összekeverjük.
A pisztrángok belsejébe teszünk 1-1 kanállal az aioliból, majd kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk. A rozmaringot felaprítjuk, és megszórjuk vele belül a pisztrángokat, majd megtöltjük őket a citromkarikákkal. Egy felforrósított grillserpenyőben az olvasztott vajon oldalanként 5 perc alatt megsütjük a halakat. A grillezett pisztrángot az aiolis krumplival, citromlével és olívaolajjal tálaljuk.
Ha tetszett a sült pisztráng receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!